Broj ljudi koji su ove godine ušli u ordinaciju s namjerom da promijene spol povećao se za 50 posto, podaci su Kliničkog centra Srbije. Samo u zadnje dvije godine u Srbiji je obavljeno 14 operacija promjene spola, a većinu troškova snosi država.

Prošle godine u Srbiji je obavljeno šest operacija promjene spola, a ove ih je godine bilo osam, uglavnom iz ženskog u muški spol, javlja RTS. Dvije trećine troškova za takve operacije snosi država i po tome se Srbija razlikuje od zemalja u okruženju.

"To nas svrstava u zemlje koje jako vode računa o ljudskim pravima, o zaštiti ljudskih prava i mogu s ponosom istaknuti da je mali broj zemalja, pa čak i u EU, koje su spremne i koje su sposobne financirati troškove liječenja ovog oboljenja", ističe urolog Miroslav Đorđević s Univerzitetske dječje klinike u Beogradu.

300 građana Srbije operacijom promijenilo spol u zadnjih 30 godina

O svom je iskustvu za RTS pričala i najpoznatija trans* osoba u regiji, Helena Vuković, koja je rođena u tijelu dječaka, ali, kaže kako se oduvijek osjećala kao djevojčica. Nakon 40 godina, Helena je skupila hrabrost i odlučila nastaviti život kao žena, a trenutno je u procesu korekcije spola.

"Koliko sam samo kompleta odjeće bacila u kontejner, to je čudo. I onda nakon 10, 20 dana počne u meni nešto kuhati, a tko to nije prošao, ne zna kakvi su to lomovi u glavi. Kad je to eksplodiralo u meni, obratila sam se transrodnom timu u Kliničkom centru Srbije", kaže Helena.

Foto: Helena je nakon 40 godina odlučila promijeniti spol

Operacija je zadnji čin u tranziciji, a prethode joj procjena psihijatra i hormonska terapija.

"Od 2012. godine, od kada imamo formalno ustrojen kabinet koji je certificiran za davanje mišljenja, broj pacijenata se povećava. Od tada do danas taj broj se povećao na godišnjem nivou za 50 posto i više", objašnjava psihijatrica Dragana Duišin iz Kabineta za transrodna stanja Kliničkog centra Srbije.

U svijetu na 30.000 stanovnika jedna osoba promijeni spol. U Srbiji se ova intervencija radi tri desetljeća, a do sada je operirano oko 300 građana Srbije i više od tisuću stranih državljana.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.