Dokumentarac "Gen Silent" istražuje kako žive starije LGBT osobe i pokazuje kako starenje kad si dio te zajednice može biti usamljeničko, a mnogo puta i dehumanizirajuće iskustvo.

Novi dokumentarac u produkciji američkog TV kanala Logo pruža jedinstveni uvid u svijet starijih pripadnika LGBT zajednice i veliki generacijski jaz koji postoji između mlađih i starijih pripadnika zajednice.

"Gen Silent" prati živote šestero starijih osoba koje žive u Bostonu i otkriva početke LGBT aktivizma, a ujedno istražuje i kako ih institucije poput staračkih domova na čiju se pomoć oslanjaju ti LGBT veterani, često tjeraju "natrag u ormar". Starije lezbijke, gejevi, bi i trans* osobe su također češće primorane svoje zlatne godine proživjeti sami, bilo zbog narušenih obiteljskih odnosa ili zbog odluke da nemaju djecu.

Redatelj dokumentarca Stu Maddux je u razgovoru za Huffington Post rekao kako je teško opisati izoliranost u kojoj ti ljudi žive.

"LGBT osobe nisu jedinstvene po tome što svoje starije dane provode same, ali to je definitivno dvostruko češća pojava kod nas nego li kod strejt osoba, jer je naša grupa podrške puno manja. I danas se događa kako imate brata ili sestru s kojima još uvijek imate nerješive probleme zbog toga tko ste i oni nisu uz vas kao podrška, ili ste imali puno prijatelja koji su ranije umrli od AIDS-a ili ste jednostavno odabrali život koji ne uključuje brak i djecu. Zato sam se odlučio na vrijeme okružiti ljudima koji me doista vole i kojima neće biti problem jednog dana mi obrisati i guzicu. Jesam li to doista rekao? Stvarno jesam, ali to je istina". 

 

Otkrio je i kako je na njega osobno utjecalo iskustvo prilikom snimanja "Gen Silent":

"Kao da sam dobio naočale koje su mi omogućile da kroz njih vidim te mlade, zabavne, queer osobe koje se nalaze iza tih nekoliko bora. Toplo vam preporučujem da nabavite jedan par takvih. Imate ih u svim boljim Pride centrima s programom za seniore", duhovito je poručio Maddux.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.