Bez obzira na povijesne promjene koje su se u lipnju dogodile u SAD-u nakon ozakonjenja bračne jednakosti, tamošnji se istospolni parovi i dalje bore s vjerskim predrasudama najviših predstavnika sudbene vlasti. Lezbijski par iz države Utah se tako našao na udaru suca koji smatra da je za dijete bolje da odrasta u raznospolnoj obitelji, pa im je zbog toga odlučio oduzeti djevojčicu koju su udomile sa željom da je i posvoje.

April Hoagland i Beckie Peirce su u braku i imaju dvoje djece, a nadale su se kako će uskoro posvojiti i jednogodišnju djevojčicu koju su udomile prije tri mjeseca. No, djevojčica im je oduzeta samo zbog njihove seksualne orijentacije.

Sudac odluku temeljio na vlastitim vjerskim predrasudama

Sudac Scott Johansen je donio takvu odluku navodeći kako brojna istraživanja pokazuju kako je za djecu bolje da odrastaju u heteroseksualnoj obitelji, no čini se kako je to samo izlika kako bi sudac sproveo odluku koju temelji na vlastitim vjerskim uvjerenjima. Ta je odluka zgromila April i Beckie ponajviše jer nisu učinile ništa što se protivi zakonu, piše Pink News.

"Osjećamo se slomljeno. To me strašno povrijedilo jer nisam učinila ništa krivo", izjavila je April.

Beckie dijeli njezine osjećaje i naglašava kako je sudac takvu odluku temeljio na vlastitim predrasudama.

"Nikad nije bio u našem domu, nikad nije proveo vrijeme s tim djetetom ili našom drugom djecom u obitelji i ne može znati ništa o nama", dodala je.

"Oduzeti dijete samo zato što su roditelji LGBT je sramotno i nepravedno"

LGBT aktivisti odbacuju takvu sudsku odluku ističući kako nedavna istraživanja dokazuju kako seksualnost nema negativnih utjecaja na roditeljske sposobnosti para, dapače pokazuju kako je istina upravo suprotna.

"Oduzeti dijete iz obitelji koja mu pruža ljubav samo zato što su roditelji LGBT je sramotno, šokantno i nepravedno", izjavio je predsjednik organizacije The Human Rights Campaign, Chad Griffin.

"U trenutku kad toliko djece koja su u udomiteljstvu trebaju obitelji koje im mogu pružiti ljubav, mučno je pomisliti kako će jedno dijete biti oduzeto brižnim roditeljima koje su je planirale posvojiti. To je također u potpunoj suprotnosti s premoćnim dokazima koji pokazuju kako su djeca koju odgajaju istospolni parovi jednako zdrava i dobro prilagođena kao i ona koju odgajaju raznospolni roditelji", dodao je.

Nedavno istraživanje Sveučilišta iz Teksasa, o čemu smo i mi pisali, utvrdilo je kako istospolni parovi zapravo provode i puno više vremena sa svojom djecom u odnosu na heteroseksualne. Istraživanje koje je provedeno upravo zbog predrasuda prema istospolnim roditeljima je utvrdilo kako su najveće razlike primijećene upravo u obiteljima s dvije majke u kojima roditelji provode 40 posto više vremena baveći se aktivnostima s djecom. Američka akademija pedijatara je još 2013. godine javno izrazila svoju podršku pravu na posvajanje i roditeljstvo istospolnim obiteljima.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.