Hibo Wardere, aktivistica protiv genitalnog sakaćenja žena u svojoj je knjizi, koja je objavljena ovog mjeseca, rasvijetlila sve užase tog okrutnog postupka kojemu je i sama bila podvrgnuta kao djevojčica. Procjenjuje se kako je toj divljačkoj praksi podvrgnuto oko 200 milijuna djevojčica i žena diljem svijeta.

"Nadam se kako će svi pročitati ovu knjigu. To je iskrena ispovijest o tome kako sam obrezana i moja edukativna kampanja s ciljem prevencije kako nitko ne bi morao proći to što sam ja prošla", ispričala je Hibo Wardere za Sputnik.

Taj se divljački i okrutni postupak mora zaustaviti

U dobi od samo šest godina Wardere je obrezana dok su je rukama čvrsto prikliještenom držale njena majka i članovi obitelji. Knjiga pod nazivom "Cut: One Woman's fight against FGM in Britain today", koja je objavljena 7. travnja, razotkriva okrutnu stvarnost ženskog genitalnog sakaćenja.

Autorica je u njoj otkrila svoju osobnu priču o tome kako su je prisilno obrezali na najokrutniji način, no osim što iznosi najranija sjećanja o tome što je prošla također iznosi i svoja sadašnja iskustva o načinu na koji se bori kako bi zaustavila takvu praksu kroz edukaciju.

"To je knjiga kroz koju možete naučiti nešto novo i shvatiti kako se taj divljački okrutni postupak mora zaustaviti. Ona je edukativnog karaktera i želim da se uvrsti u školski program, ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu već i u drugim zemljama", kazala je Wardere.

200 milijuna djevojčica i žena podvrgnuto genitalnom sakaćenju

Procjenjuje se kako je najmanje 200 milijuna djevojčica i žena podvrgnuto takvom postupku, a prema analizi provedenoj u 30 regija diljem svijeta utvrđeno je kako se njih više od 50 posto nalazi u Egiptu, Etiopiji i Indoneziji.

"Izuzetno je važno reći kako ova knjiga nudi nadu i dokazuje kako možeš iz svega toga izaći kao borkinja", poručuje autorica.

Knjiga je odmah nakon izlaska postala temom brojnih rasprava.

"Nisam očekivala da će biti tako dobro prihvaćena. Znala sam kako postoji velika potreba za takvim štivom i iako mi je bilo teško razotkriti svaki djelić mog života, vrijedilo je. Milijuni djevojčica pate i ova će im knjiga doista pomoći", kaže Wardere.

Za ovu hrabru ženu nakon objave knjige ne prestaje njezin aktivizam.

"Moramo nastaviti s edukacijom, za mene je to ključna stvar i nastavit ću sve dok genitalno sakaćenje žena ne bude iskorijenjeno", poručuje Hibo Wardere. 

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.