Bisi Alimi i danas je, nakon autanja na televiziji prije 12 godina, ostao jedini gej koji se javno izjasnio o svojoj seksualnoj orijentaciji u Nigeriji, a upravo se dovršava dokumentarni film koji se temelji na njegovoj životnoj priči.

The Boy From Mushin naziv je filma o životu Bisija Alimija koji se 2004. prvi u javnosti autao kao gej u Nigeriji. Na to se odlučio nakon što se u to vrijeme diljem svijeta počelo s većom pozornošću govoriti o pravima LGBT osoba a tadašnji nigerijski predsjednik je izjavio kako u toj zemlji nema gejeva. Stoga je Bisi na poziv voditelja popularne TV emisije "New Dawn" Funmija Iyande odlučio to demantirati i javno se autao uživo pred više od četiri milijuna gledatelja, no uslijedila je žestoka negativna reakcija.

"Funmijeva emisija je ukinuta, a o Bisijevom ponosnom autanju raspravljalo se i u parlamentu. Bisi je nakon toga iskusio godine iživljavanja i napada iz mržnje uključujući i situaciju u kojoj su ga skinuli do gola, pretukli i prijetili mu ubojstvom. Stoga je naposlijetku zbog čitave situacije pobjegao iz Nigerije u Britaniju gdje mu je odobren azil 2007.  

 

Danas živi u Londonu i strastveni je aktivist za zaštitu ljudskih prava. Drži predavanja diljem svijeta o LGBT pravima, prevenciji HIV-a i dostupnosti liječenja siromašnima. Bisijeva priča govori o odrastanju gej muškarca u Nigeriji te o njegovoj hrabrosti i odlučnosti usprkos svim neprilikama i nadam se kako će to svijet prepoznati. Njegova priča je poput prozora u svijet LGBT osoba u Nigeriji koje i danas tako žive ali i svih drugih diljem svijeta", ispričao je redatelj filma Joe Cohen u razgovoru za Huffington Post.

Redatelj otkriva kako mu je namjera potaknuti čitavo društvo da se zapita na koji način pružamo podršku LGBT osobama koje su proživjele nasilje zbog seksualne orijentacije ili bilo kojeg drugog razloga. Bisi je sve do danas ostao jedina osoba koja se javno izjasnila kao gej u Nigeriji, a film otkriva kako je okruženje u toj zemlji još uvijek izuzetno neprijateljsko spram LGBT osoba.

"Ja sam prvenstveno filmaš i ne smatram se aktivistom, želim ispričati inspirativnu priču i napraviti sjajan film. Također bih želio da film ostavi dojam na ljude, bilo na nekoj osobnoj razini ili na način da potakne širu raspravu o LGBT pravima u Africi. Kako bismo ispričali tu priču potrebna nam je sva moguća financijska podrška. Bisi i brojni drugi su na prvoj crti ove borbe i nadam se kako će mu se pridružiti što veći broj ljudi", poručuje Cohen čiju kampanju možete podržati na Kickstarteru. 

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.