Ovo ljeto za mene će biti upamćeno kao ljeto promjena. Što prisilnih, što dobrovoljnih. Nema niti klasičnog ljetovanja, odmaka i odmora od ustaljenog života, punjenja baterija za povratak u rutinu. Ovo ljeto ne iskačem kratkoročno iz rutine, nego mijenjam rutinu potpuno. Kad ti se dogodi da život u dvoje zamijeniš za život "u jedno", promijeniš lokaciju stanovanja i promijeniš posao, zašto bi onda i ljetovanje bilo isto kao svake godine?

Ako ljetovanje služi kao bijeg iz rutine, a rutinu u međuvremenu promijeniš, onda treba mijenjati i način ljetovanja. Drago mi je vidjeti da je u zadnje vrijeme u Hrvatskoj sve popularniji pustolovni turizam. Međutim, smatram da potencijal nije dovoljno iskorišten. Također, vidim da su pederi kao turisti sve prihvaćeniji u Hrvatskoj. Neki dan u Split uplovio jedan od najvećih gej kruzera na svijetu. dobro, ostaje mi pitanje kako neki kruzer može biti gej. Taj dio još nisam shvatio, ali ako pederluka ima među životinjama i ljudima, valjda ima i među kruzerima.

Autohtona-Hrvatska stranka pedera (A-HSP) i Hrvatski čedni i sramni pederi (HČSP)

Tko sam ja da im sudim. Elem, uplovio taj kruzer i, koliko vidim, nikakvih problema zbog njegove seksualne orijentacije. Ultra prošla bez incidenata, koncerti Prodigya i Mejdena također. A vidim da je i Ringišpil, festival cajki, prošao mirno i bez problema. Očito je da tolerancija prema turistima pederima raste iz sezone u sezonu.

Tako sam se i ja zamislio da ovim malim vodičem za ljetovanje još više potaknem neki drugačiji oblik turizma, avanturističko-političko-pederski. Skraćeno, APP.

Malo ispod glasa, umorni, ali vidno sretni, pravaši će priopćiti brkatom starčiću da su ipak za dom spremni. A on će ih, razdragan nakon šeste čašice ličke brlje, veselo rukom uputiti stotinjak metara u brdo, prema domu u kojem služe sasvim solidan grah, a ima i dovoljno slobodnih kreveta

Početna stanica bio bi Srb kraj Gračaca. Preporučujem ovu lokaciju kao idealno kampersko mjesto. Onih 555 dana šatora u Savskoj 66 (hrvatski Route 66?) pokazuje da je u Hrvata ljubav prema kampiranju u porastu. Novootvoreni kamp u Srbu potvrdio je taj trend. Doduše, glavni kamperski skup je završio prije koji dan, ali nema razloga da se kampiranje tamo ne održava cijele godine.

Pa se, recimo, može organizirati neki skup u znak sjećanja na skup koji je bio organiziran protiv skupa organiziranog u znak sjećanja na antifašistički skup prije 75 godina. Kampiranje u Srbu je idealno za ekipu od barem dvadesetak pedera, jer to omogućava podjelu u dvije skupine. Prvih deset pedera bi se, recimo, podijelilo u hrvatske pravaške stranke, ali s malo pederskog začina.

Jedan šator zauzela bi, recimo, Autohtona-Hrvatska stranka pedera (A-HSP), kao organizator kampiranja. Po volji, ostali se kamperi mogu podijeliti u Hrvatske čedne i sramne pedere (HČSP), Homoseksualci slušaju pop Ashlee Simpson (HSP-AS), a zašto ne i Homoseksualac rado analni seks trpi (HRAST).

"Ovo uopće nisu pravi antifašisti, to su se samo neki pederi i Srbi maskirali"

Ostalih desetak kampera neka budu pripadnici suprotstavljene grupe, tzv. antifašista. Jednog malo dlakavijeg odredite kao Stipu Mesića. Pa nekog iz ekipe tko se zove Milan, Dragan, Saša ili barem preziva Popović, Babić ili Pavasović odredite da se, recimo, maskira u Milorada Pupovca. Sigurno imate takvog nekog u ekipi, a to možda ni ne znate. Tih Srba je danas stvarno puna Hrvatska. Tko zadnji ostane bez dodijeljene uloge, taj neka bude Zoran Pusić.

Jedni su, dakle, pravaši, a drugi su antifašisti. Antifašisti neka se fino na znak razbježe po šumi i sakriju, a desetak minuta kasnije pravaši će krenuti u potragu za njima. Tom prilikom će pjevati poznate stihove, poput "Evo zore, evo dana, Milorade, bit će tarapana" ili "Jasenovac i Gradiška Stara, tamo meni pjeva Dara Bubamara".

Onih 555 dana šatora u Savskoj 66 (hrvatski Route 66?) pokazuje da je u Hrvata ljubav prema kampiranju u porastu. Novootvoreni kamp u Srbu potvrdio je taj trend. Doduše, glavni kamperski skup je završio prije koji dan, ali nema razloga da se kampiranje tamo ne održava cijele godine

Višesatna potraga će ih umoriti, sunce će posljednjim zrakama obasjati krošnje i u šumi će zavladati mrak. Zavladala bi i neviđena panika, da nije slučajno naišao stari, brkati šumar. Ta brkata pojava vratit će uplašenim i iznurenim pravašima osmijeh na lice. Malo ispod glasa, umorni, ali vidno sretni, priopćit će brkatom starčiću da su ipak za dom spremni. A on će ih, razdragan nakon šeste čašice ličke brlje, veselo rukom uputiti stotinjak metara u brdo, prema domu u kojem služe sasvim solidan grah, a ima i dovoljno slobodnih kreveta.

Sutradan ujutro, pravaši će odmorni i veseli krenuti u potragu za sakrivenim antifašistima. Kad nakon višesatne potrage u šumi nađu i posljednjeg antifašista, okupit će ih sve oko logorske vatre i razočarano reći: "Ovo uopće nisu pravi antifašisti, to su se samo neki pederi i Srbi maskirali". Baš kako to u stvarnosti obično i biva.

Moj Ivane, pobratime mio, jesi l' skoro ti na Prajdu bio?

Ovakav oblik zabave idealan je jer razvija timski duh, orijentacijsko trčanje i hodanje, a izuzetno je dobar za kvadricepse i leđne mišiće, budući da zahtijeva hodanje po neravnom terenu pod teretom prošlosti.

Preporučio bih da se potom spustite nešto južnije, recimo do Knina. Taman bi bilo dobro da svoj dolazak tempirate u prijepodnevnim satima u petak, 5. kolovoza. Naravno, u samom dolasku u Knin doista nema ništa posebno pustolovno. Budući da je ovo vodič za pustolovni turizam, trebat ćemo pustolovinu sami sebi izmisliti.

Vaš dolazak u Knin sasvim se slučajno poklapa s održavanjem obljetnice Oluje. Da bi vaš posjet Kninu umjesto turističkog postao avanturistički, preporučljivo je učiniti sljedeće stvari. Na središnju proslavu dovezite se Tomosom automatikom i po mogućnosti budite odjeveni u skladu s prilikom. Recimo, kao lord Percy Percy u "Crnoj guji".

pp

Mislim da se rečeni outfit savršeno uklapa u žestoki heavy metal spektakl koji će uslijediti, budući da dominiraju koža i lanci. Ogromnog naglavnog križanca između nakurnjaka i dilda elegantno ćemo zanemariti.

Kako to na popularnim koncertima biva, potrebno je donijeti i transparente s omiljenim stihovima omiljenog pjevača. Sugeriram nešto poput "Zaustavi se, Petre, pita bi te nešto. Viđaš li mi dragog i pita li za mene. Romeom ja jesam tražio ga svojim, na profilu još mu piše da osjeća se tvojim".

Nije loše niti prisjetiti se starijih hitova, poput "Čavoglava", pa napisati nešto u stilu "U Hot Potu, na sredini plesnog podija, plešu braća, topla braća, napaljeni svi". Na transparentu bi se mogli naći i sljedeći stihovi: "Moj Ivane, pobratime mio, jesi l' skoro ti na Prajdu bio? Jesi l' naš'o ljubav svog života ili te pederluka živoga sramota?" To su, naravno, samo prijedlozi, ne morate biti time ograničeni.

Svi ustaše s trave i nagrnuše prema vama!

Za prosječnog (avan)turista ovo će biti sasvim dovoljno uzbuđenja. Vjerojatno će biti potrebno nepunih pet minuta da budete locirani i tada kreće dernek! Odjednom ćete primijetiti da svi ustaše s trave i nagrnuše prema vama. Nemojte odmah bježati, navucite rulju na sebe. Pričekajte da vas i Thompson uoči, te s pozornice zavitla mač u vašem smjeru. Tada krenite trčati, a gomila će krenuti za vama.

Ne obazirite se na njih i nastavite trčati svojim tempom. Većina će posustati nakon najviše pet kilometara. Ostatak će do desetog kilometra početi umorno klipsati. A kada se vi umorite, nemojte brinuti zbog onih najizdržljivijih koji vas prate u stopu. Mirno ih dočekajte i viknite da im dajete izbor: borba mačevanjem ili ruski rulet. Pobjeći će glavom bez obzira. Ipak su iz HSP-AS, nisu navikli na dobivanje izbora.

Kako to na popularnim koncertima biva, potrebno je donijeti i transparente s omiljenim stihovima omiljenog pjevača. Sugeriram nešto poput "Zaustavi se, Petre, pita bi te nešto. Viđaš li mi dragog i pita li za mene. Romeom ja jesam tražio ga svojim, na profilu još mu piše da osjeća se tvojim"

Kao datum zatvaranja ove uzbudljive turističke avanture predlažem 11. rujna. Tada se, kao što svi znamo, u Hrvatskoj događaju prijevremeni izbori. To je već kraj turističke sezone i vašeg ljetovanja. Kao što rekoh, ljetovanje obično služi kao odmak od svakodnevne rutine, kao njezina suprotnost. Stoga predlažem da ta zadnja postaja ipak bude malo bliža onoj svakodnevnoj rutini koju priželjkujete, čisto kako bi povratak i prilagodba na nju prošli što lakše nakon tako uzbudljivog ljetovanja.

Pretpostavljam da ste, nakon opisanog ljetovanja, osjetili i određeno zasićenje. Dosta vam je natezanja sa šatorima, beskonačnih uprizorenja događaja iz prošlosti, besposličarenja i razmišljanja o tome hoće li se netko osjetiti isprovociranim jer vozite Tomos automatik. U redu, s križancem nakurnjaka i dilda na glavi. Pretpostavljam da se to može nazvati nadildnjakom. Nakon ovako uzbudljivog ljeta, vjerojatno ipak želite malo mirniji ostatak godine.

U tom slučaju, preporučam da stavite nadildnjak na glavu, a pamet u glavu. I da na izborima svoje ljetovanje mirno privedete kraju. Čisto da nam se i sljedeće četiri godine ne bi pretvorile u vječno ljetovanje uz moto "Avantura, nema stajanja!". U tom slučaju bi nam i nadildnjak mogao završiti negdje drugdje.

Bez podmazivanja.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.