Ozakonjenje bračne jednakosti drastično je smanjilo broj sklopljenih civilnih partnerstava u Engleskoj i Walesu. Tom obliku istospolne zajednice ostali su vjerni stariji i to većinom muški gej parovi dok se ostali radije odlučuju za brak.

Broj sklopljenih civilnih partnerstava na području Engleske i Walesa prvi put je manji od tisuću jer gej parovi u zadnje dvije godine radije stupaju u brak, objavio je tamošnji Državni zavod za statistiku. Nakon ozakonjena bračne jednakosti 2014. gej parovima je ostavljena i mogućnost sklapanja civilnog partnerstva koje je uvedeno još 2004. u vrijeme vladavine premijera Tonya Blaira.

U 2015. godini sklopljeno je samo 861 civilno partnerstvo što predstavlja pad od čak 80 posto u odnosu na 2012, kad je prije ozakonjenja bračne jednakosti to učinilo 6362 parova. Dvije trećine ili 66 posto civilnih partnerstava u 2015. sklopljeno je između muških parova, a gotovo njih polovica ili 48 posto sklopljeno je između gej parova u dobi od 50 i više godina, dok ih prije ozakonjenja bračne jednakosti bilo samo 19 posto, piše PinkNews.

Zagovornici civilnog partnerstva ističu kako je taj oblik zajednice spasonosan za sve koji zbog vjerskih ili osobnih razloga ne žele stupiti u brak no žele ostvarenje prava koja im omogućava partnerstvo.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.