Pionirka borbe za gej prava u Norveškoj, Wenche Lowzow, umrla je 24. rujna u dobi od 90. godina nakon duge i teške bolesti. Ostat će poznata i kao prva članica parlamenta koja je javno otkrila da je lezbijka.

Kao članica konzervativne stranke Høyre, Wenche Bryn Lowzow, bila je zastupnica norveškog parlamenta od 1977. do 1985. godine. Nakon toga je radila kao nastavnica i ravnateljica u jednoj školi u Oslu no nastavila je s borbom za gej prava koju je započela od trenutka kad se javno autala tijekom parlamentarne rasprave 1979., piše Pink News

Nakon ozakonjenja istospolnih civilnih zajednica 1993., Lowzow i njezina partnerica, književnica i aktivistkinja, Karen Christine Friele, bile su među prvima u Norveškoj koje su na taj način formalizirale vezu. Friele, koja je pak poznata po tome što je prva Norvežanka koja se još 1965. javno autala i zalagala za gej prava, nakon smrti partnerice je rekla: "Naravno da je to bolno, nedostajat će mi. Trebat će mi neko vrijeme da se saberem".

I premijerka, Erna Solberg, izrazila je tugu zbog gubitka Wenche Lowzow: "Radila je na puno značajnih stvari za Høyre no najviše ćemo ju pamtiti kao prvu otvoreno gej članicu parlamenta. Njezina otvorenost bila je od velikog značaja za naše društvo".

Jedan od njezinih stranačkih kolega iz parlamenta, Per-Kristian Foss, koji se i sam autao 2000., rekao je: "Dobro sam poznavao Wenche i prije nego što se autala. Bila je hrabra žena. Rješavanje gej pitanja bilo joj je bitnije od stranačke politike". 

Bivši član stranke, Erling Lae, također je imao samo riječi hvale: "Wenche se usudila i kad se nitko drugi nije, pomogla je brojnim ljudima i ostavila je puno veći utjecaj nego što možemo zamisliti. Wenche Lowzow je simbol novije povijesti. Bila je u prvim redovima Høyrea za sve koji su bili užasnuti radikalnom mladeži".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

0 # Krešimir Sivončik 2016-09-26 23:24
U Saboru RH ne samo da nema outanih lezbijki, nego nema žena skoro uopće, pogotovo u konzervativnim strankama ...
Odgovori | Report to administrator
0 # ired 2016-09-29 12:11
Ovdje u Norveskoj su ponosni na nju...i kralj je norveski na njenom primjeru i zbog nje spomenuo u svom govoru kako je Norveska zemlja gdje "Zene vole zene, decki decke i deci i cure se vole medjusobno".... dobra je ovo zemlja..pametna ...
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.