Nakon 14 godina najpopularniji televizijski fizičar vjenčao se sa svojim partnerom. Razlozi koje je dao za odluku na ovaj korak poticajni su za promišljanje potencijala koji poznate osobe imaju da osnaže LGBT zajednicu i pomognu u njezinoj borbi za prava. No, spoj medija i seksualnosti nikad nije bio sretan pa se tako i vidljivost LGBT osoba u medijima najčešće pokazuje dvosjeklim mačem.

Simpatična zvijezda serije "Teorija velikog praska" Jim Parsons 14 godina veze sa svojim partnerom Toddom Spiewakom okrunio je vjenčanjem u restoranu u New Yorku. Parsons i Spiewak upoznali su se 2002. na spoju naslijepo u karaoke baru, aktivnosti koju Parsons ne podnosi. Zato se, u sarkastičnom komentaru na Twitteru za 14. godišnjicu veze, zahvalio svom novopečenom suprugu na jednom od najvećih darova koji mu je dao – tome što ga više ne vodi na karaoke.

Vjenčanje kao poticaj široj LGBT zajednici

Parsons se, inače, autao na prilično zanimljiv način. U razgovoru u jednoj emisiji voditelj mu je naprosto postavio pitanje je li mu uloga bila važna kao gej muškarcu, a da se Parsons nikad prije toga nije deklarirao kao gej osoba. Omiljeni Sheldon Cooper odgovorio je da jest i u kasnijim je intervjuima komentirao koliko je olakšanje osjetio nakon te izjave.

Zanimljivo je što je holivudska zvijezde rekla o svom vjenčanju. Popularni glumac izjavio je da mu se ne žuri sklopiti brak jer mu ta opcija dugo nije bila zakonski dopuštena pa o njoj i nije toliko razmišljao, no kad je shvatio da bi njegovo vjenčanje moglo biti poticaj široj LGBT zajednici, porasla je i njegova želja za brakom.

U zadnje vrijeme poznate osobe sve više shvaćaju koliko njihov status može pridonijeti borbi za prava, ali i jačanju same LGBT zajednice pa otvoreni istupi u medijima na temu vlastite seksualnosti više nisu rijetkost.

Tako se nedavno i Kristen Stewart, Shane McCutcheon 21. stoljeća, na oduševljenje i najciničnijih lezbijki, jasno autala vodeći Saturday Night Live. Ismijavajući opsesivno derogativno tvitanje Donalda Trumpa o njoj, rekla je da će je sada zasigurno još manje voljeti jer je "tako gej, čovječe". Stewart kaže da je uvidjela potencijal u gladi medija za njezinim privatnim životom i umjesto da se od njega brani kao od uzurpiranja vlastite intime, počela je sve otvorenije govoriti o svojoj seksualnosti i ljubavnom životu.

Dominantne vrijednosti zaigrale su okrutnu igru s manjinama

No, neke su zvijezde uočile i problem u otvorenom govorenju o seksualnosti. Dok je donedavno većina poznatih osoba skrivala svoju seksualnost zbog straha da će im uništiti karijeru, Kelly Osborne vjeruje da se sada poznate osobe, a posebno njezine mlađe kolegice, lažno autaju samo kako bi skrenule na sebe pozornost. Otkvačena kći legende heavy metala Ozzyja Osbornea obrušila se, tako, na djevojke koje "izjavljuju da su lezbijke jer im to izgleda kul, a "nikad nisu vidjele vaginu osim vlastite" tvrdeći da time "uništavaju sav golemi napredak koji je LGBT zajednica postigla".

Odavno se govorka da i pri prijavama na reality showove kandidati, ali primarno kandidatkinje, često lažu o svojoj seksualnosti vjerujući da će im pretvaranje da su biseksualni dati prednost pred drugim prijavljenima.

parsons_wedding02

Teško je reći tko ima pravo biti arbitar nečije seksualnosti i što sve seksualnost čini, no neporecivo je da ju je, barem u zapadnjačkom kontekstu, već polagano usisao mainstream i aproprirao za svoje potrebe. Od veoma dvojbenih ekranizacija romana Sarah Waters u kojima se sklonosti likova prema istom spolu tumače kao razočaranje u muškarce do stereotipa u prikazu odnosa omiljenih gejeva Camerona i Mitchella iz "Moderne obitelji", LGBT likovi teško umiču žanrifikaciji, odnosno, u većini slučajeva ostaju na razini stereotipa koji će biti dopadljivi široj publici.

Kao i uvijek, dominantne vrijednosti zaigrale su okrutnu igru s manjinama istodobno im dajući medijski prostor, ali im onemogućujući da se njime koriste kako žele. No, u kontekstu političke borbe i vidljivosti LGBT zajednice, svakako je bolje da čak i hrvatske novine egzaltirano donose vijest o vjenčanju Jima Parsonsa negoli da je uopće ne prenose ili da se nad njome zgražaju.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.