Brazilac je potpuno nevin. Ne nužno u doslovnom smislu. Ali, sigurno je nevin kad je u pitanju incident u Hangaru. Potpuno bez razloga barmen ga je gađao kockom leda. A nakon toga su ga četiri zaštitara pretukla. Također potpuno bez razloga. Ako razlogom ne smatramo to što je Brazilac peder. I ako razlogom ne smatramo to što je brazilski peder poljubio (svog) dečka.

Kako to znam? Jednostavno znam. Doduše, nisam bio tamo kad se incident dogodio. Zapravo, nikad u životu nisam bio u Hangaru niti me zanima odlazak tamo. Ne poznam čak niti dotičnog Brazilca. Nisam ga vidio prije prebijanja. Nisam ga vidio niti nakon prebijanja. Nisam mu čak niti čuo glas, da mogu procijeniti koliko je potresen zbog incidenta.

Međutim, jednostavno znam da ne snosi nikakvu krivnju. Znam da nije ništa kriv zato što je peder. Naš je! I znam sa sigurnošću da Hangar snosi punu odgovornost za homofobni napad. Kako znam? Znam, zato što su prokleti homofobni klub!

Zataškavanje manipulacijom

Doduše, da Brazilac nije naše seksualne orijentacije list, svašta bi mi palo na pamet. Nisu za javnost takve gadarije! Ali, ajde, reći ću vam u povjerenju, kad već inzistirate. Samo, molim vas, nemojte o tome pričati okolo, nije to baš za svačije uši. Pomislio bih, recimo, da je Brazilac bio razvaljen od alkohola i da je maltretirao sve oko sebe, pa su ga propisno udaljili iz kluba.

Pa se sada povrijeđenog ega ide osvećivati glumeći žrtvu homofobnog napada. Da nije naš, možda bih i pomislio da u izjavi Hangara ima istine. Da je taj "poljubac" bio zapravo strastveno sviranje kožne frule nasred podija, čemu doista u većini klubova nije mjesto. Barem onima koji nemaju dark room. Da Brazilac nije peder, čak bi mi bilo sumnjivo što zbog tog incidenta i tako žestokog prebijanja nije pozvana policija. Niti ju je pozvao on, niti oni koji su svjedočili tom premlaćivanju.

Naravno da je objašnjenje o ukidanju opcije ocjenjivanja na Fejsbuku zbog "govora mržnje" potpuno prozirno. Očito je da su morali osmisliti strategiju kako se izvući iz govana u koja su se sami uvalili svojim idiotizmom

Pomislio bih, pogana li uma, da je možda Brazilac bio nadrogiran kao svinja pa bi bilo malo nezgodno da pozove policiju radi premlaćivanja, a onda sam završi u zatvoru zbog korištenja ili posjedovanja nedopuštenih supstanci. Ne bi bilo zgodno.

Naravno da mi ništa od toga neće pasti na pamet. Ipak je on naš, tako da ne dolazi u obzir da je neistinita ma i jedna riječ u njegovom iskazu. Nema teoretske šanse da tu ima i trunčice manipulacije.

Za razliku od Hangara, naravno. Potpuno sam siguran da muljaju, manipuliraju i pokušavaju zataškati sve ono što su njihova glupost i homofobija uzrokovala. Osim toga, to je prokleti homofobni klub! Inače bi se odmah ispričali zbog incidenta, uz napomenu da istražuju detalje nemilog događaja.

Kako se na proziran način izvući od posljedica negativne reklame

Naravno da je objašnjenje o ukidanju opcije ocjenjivanja na Fejsbuku zbog "govora mržnje" potpuno prozirno. Potpuno je jasno da je ta opcija ukinuta radi sprečavanja negativne reklame kluba. Naravno da komentiranje incidenta tek tjedan dana kasnije nije zbog velebne istinoljubivosti i želje za utvrđivanjem pravog tijeka događaja. Očito je da su morali osmisliti strategiju kako se izvući iz govana u koja su se sami uvalili svojim idiotizmom i homofobijom.

Doduše, da nisu prokleti homofobni klub, svašta bi mi palo na pamet! Nisu za javnost takve gadarije! Ali, ajde, reći ću vam u povjerenju, kad već inzistirate. Samo, molim vas, nemojte o tome pričati okolo, nije to baš za svačije uši.

Bi li se netko od nas, nakon premlaćivanja zbog poljupca s dečkom usred Rio de Janeira, usudio pozvati još i policiju? Možda bi nekome palo na pamet da su i policajci homofobi koji bi mu samo dodatno zagorčali život. Ili, da su korumpirani i da ih vlasnici klubova dobro "podmazuju" kako bi razne zakone, sukladno potrebi, provodili na ovaj ili način

Pomislio bih, božemiprosti, da je doista sumnjivo kako zbog takvog incidenta nije pozvana policija. Niti sam ne mogu vjerovati, ali pomislio bih da je doista pomalo čudno da nakon takvog premlaćivanja u samo tjedan dana nestanu baš svi tragovi bilo kakve ozljede. Sjetila bi se moja pogana duša da čak i kad, spretan kakav jesam, koljenom opizdim u rub stola boli za poludit'.

A rekao bih da masnici treba i više od tjedan dana da redom izmijeni sve dugine boje. Pokvaren kakav jesam, pomislio bih da je doista čudno kako je Brazilac izbačen zbog bludnih radnji, odnosno običnog poljupca, a druga bludna strana je ostala veselo plesati do jutra. Osim ako Brazilac nije bludno griješio sam sa sobom, što je isto moguće.

Naravno da mi ništa od toga neće pasti na pamet. Ipak oni nisu naši, tako da ne dolazi u obzir da je istinita ma i jedna riječ u njihovom iskazu. Nema teoretske šanse da nije riječ o čistoj i očitoj manipulaciji.

Borba "alternativnih istina"

Sve ove opcije su, na temelju raspoloživih informacija, jednako moguće. Jedino što bi u ovoj borbi "alternativnih istina" trebalo biti relevantno je policijski zapisnik i istraga. Istraga bi pokazala je li Brazilac bio žrtva brutalnog homofobnog napada, a čija je jedina krivnja to što je peder. Istraga bi pokazala je li Hangar žrtva brutalne manipulacije i da su optuženi zbog nečega što se nije niti dogodilo.

Međutim, istraga ništa od toga neće pokazati. Zato što istrage neće niti biti. Policija nije pozvana. Nepozivanje policije Hangaru je glavni dokaz tvrdnji da se događaj nije niti dogodio. I, s druge strane, u cijeloj Brazilčevoj priči doista i najčudniji element. Nakon takvog premlaćivanja pisati na Fejsbuku, razgovarati s medijima, obratiti se Zagreb Prideu i Brazilskom veleposlanstvu za pomoć, a ne sjetiti se policije?

O tome koja strana je koju i koliko veliku glupost počinila, sada je već očito, mogu samo nagađati. Ali, zasad smo jedinu dokazanu glupost napravili upravo mi

Naravno, za to također postoji pregršt možebitnih opravdanih razloga. Riječ je o strancu. Kao što je i sâm naveo, nije bio svjestan netolerancije i nije znao kakvi su zakoni. Je li čudno da u toj situaciji netko pomisli da će ga još i policajci maltretirati, a nakon toga pretući još jednom? Ponavljam, nije znao kakvi su zakoni.

Netolerancije koje nije bio svjestan sad je svjestan ali, bez obzira na to, čak niti u Hrvatskoj nije zakonito nekoga premlatiti zato što je peder. Ili, okrenimo situaciju. Svakakve lijepe i ružne stvari možemo čitati o Brazilu. Bi li se netko od nas, nakon premlaćivanja zbog poljupca s dečkom usred Rio de Janeira, usudio pozvati još i policiju?

Stranac protiv domaćih u borbi s hrvatskim zakonima i mogućom korumpiranošću

Možda bi nekome palo na pamet da su i policajci homofobi koji bi mu samo dodatno zagorčali život. Možda bi nekome palo na pamet da su policajci korumpirani i da ih vlasnici klubova dobro "podmazuju" kako bi razne zakone, sukladno potrebi, provodili na ovaj ili način. Vjerojatno bi. A tako nešto je potpuno nezamislivo za hrvatsku policiju? Meni nije. Kao što mi nije nezamislivo niti da policija nije pozvana zbog prethodnih loših iskustava.

Peder protiv strejtera u, nemojmo se zavaravati, generalno homofobnom društvu pokušava dokazati da je žrtva homofobnog napada

Na kraju krajeva, u situaciji u kojoj čak niti domaći pederi policiji uglavnom ne prijavljuju homofobne napade, je li čudno da je u zvanju policije oklijevao stranac? Nije nezamislivo niti da policija nije pozvana zato što je bio u stanju šoka, kako je i sam rekao u razgovoru s redakcijom Crol.hr-a. Zašto nakon obraćanja Zagreb Prideu nije pozvana policija, možemo samo nagađati.

I upravo to radim(o) cijelo vrijeme. Nagađamo. Koja god priča bila istinita, nepobitna je činjenica da je Brazilac u puno nepovoljnijoj situaciji od druge strane. Nesrazmjer moći je ogroman i ne može se govoriti o ravnopravnoj borbi. Stranac protiv domaćih u borbi s hrvatskim zakonima i mogućom korumpiranošću. Peder protiv strejtera u, nemojmo se zavaravati, generalno homofobnom društvu pokušava dokazati da je žrtva homofobnog napada.

Svi mi koji smo za slobodu, istinu i toleranciju, ali nam je dobro došlo što je naš brat peder dobio po nosu. Ponosno smo stali u njegovu obranu

Pojedinac protiv cijele uprave kluba, zaposlenika koji sigurno neće rezati granu na kojoj sjede, zaštitarske službe za koju je teško vjerovati da bi spremno priznala kako su četiri njihova zaposlenika poremećeni i nasilni homofobi koji mlate goste po zagrebačkim klubovima.

O tome koja strana je koju i koliko veliku glupost počinila, sada je već očito, mogu samo nagađati. Ali, zasad smo jedinu dokazanu glupost napravili upravo mi. Tko to mi? Svi mi koji nismo znali baš ništa o incidentu. Svi mi koji smo se svrstali u dva čopora i kao pobješnjele hijene počeli skakati jedni na druge. Jedni i drugi na temelju jednakog nepoznavanja činjenica.

Jedni i drugi pod pretpostavkom da su naše neprovjerene informacije vrednije od jednako neprovjerenih informacija onih drugih odnosno prvih. Svi mi i svi oni koji su u većini i s jedne i s druge strane.

Ako je derpe dobio po nosu, dobio je to zasluženo, a ako nije, onda je to dokaz da je lažljivi derpe

Svi oni koji "jesu za demokratiju, al' ne da sva'ko priča šta hoće", pa ih je barem malo razveselilo da je neki tamo derpe dobio po nosu. A neke je to razveselilo i puno (pre)više. Ponosno su stali u obranu svog kluba. Ako je derpe dobio po nosu, dobio je to zasluženo. Ako i nije dobio, onda je to dokaz da je lažljivi derpe. Još jedan razlog više da se nedostatkom činjenica stane u obranu nedostatka činjenica.

Na kraju krajeva, u situaciji u kojoj čak niti domaći pederi policiji uglavnom ne prijavljuju homofobne napade, je li čudno da je u zvanju policije oklijevao stranac?

Svi mi koji smo za slobodu, istinu i toleranciju, ali nam je dobro došlo što je naš brat peder dobio po nosu. Ponosno smo stali u njegovu obranu. Ako je brat peder dobio po nosu, to sigurno nije dobio zasluženo. I dobro dođe kao dokaz da opravdano skvičimo o tome kako smo ugroženi. Naša vječna mantra o ugroženosti. Još jedan razlog više da se nedostatkom činjenica stane u obranu nedostatka činjenica.

Ne treba bježati niti od vlastite krivnje. Na Fejsbuk stranici ovog portala veselo sam ismijao Hangar zbog njihove šutnje, patetičnih slika u duginim bojama i heštegovima #prayforHangar. Citiram: "Pray for Hangar". Jebote, ko da je netko u klub uletio Scania šleperom i počeo gaziti ljude, a ovi nemaju veze s tim, pa su valjda još i žrtve. Pray for Hangar. Pray for ljudska glupost. Riječ je o njihovim zaposlenicima. Kakvi poluidioti. Logika Ilije Čvorovića: Đuro će ti oprostiti što te tukao".

Pojedinac protiv cijele uprave kluba, zaposlenika koji sigurno neće rezati granu na kojoj sjede, zaštitarske službe za koju je teško vjerovati da bi spremno priznala kako su četiri njihova zaposlenika poremećeni i nasilni homofobi koji mlate goste po zagrebačkim klubovima

Bilo bi divno da je moj komentar bio jedini u tom stilu. Međutim, takvih komentara je nepregledno more u bespućima Fejsbuka. A jedino što se time postiže je da LGBTIQ* populacija sama sebi puca u nogu. Vrištanje o ugroženosti postala je već standardna mantra.

Ugroženost doista postoji. Postoji dovoljno konkretnih, individualnih i generalnih, događaja koji su itekako dokazani. I pokazuju da je vrištanje o ugroženosti opravdano. Na čemu, naravno, ne treba stati i to vrištanje treba povlačiti za sobom konkretnu akciju. Ali, vrištanje o ugroženosti na temelju neprovjerenih informacija potpuno je besmisleno. Ne samo da je besmisleno nego je i štetno!

Histerija koja umanjuje strah i stres

Pritom ne aludiram na to da Brazilac izigrava žrtvu. Baš suprotno! Histerija na temelju neprovjerenih informacija čini upravo to da sami umanjujemo strah i stres koji je Brazilac proživio. Sami umanjujemo težinu napada i doprinosimo dojmu da je sve samo "još jedna glupa, izmišljena priča". Samo zato što smo se digli na stražnje noge na temelju neprovjerenih informacija. Poanta je da su informacije nedovoljne i nedovoljno provjerene da bi se išta bez sumnje moglo zaključiti. U suprotnom ispada da je vrištanje o ugroženosti samo sebi svrha.

I još, k tome, na taj način opravdavamo optuživanje (moguće) žrtve da je njezina krivica što se napad dogodio. Poznate su vam ove rečenice, vjerujem.

Ugroženost doista postoji. Postoji dovoljno konkretnih, individualnih i generalnih, događaja koji su itekako dokazani. I pokazuju da je vrištanje o ugroženosti opravdano. Na čemu, naravno, ne treba stati i to vrištanje treba povlačiti za sobom konkretnu akciju. Ali, vrištanje o ugroženosti na temelju neprovjerenih informacija potpuno je besmisleno

"Da ne provociraju paradiranjem, ne bi ih nitko napadao." "Da se ne ljube tamo gdje im nije mjesto, ne bi ih nitko premlatio.""Da ne lamaću tetkasto rukama, nitko ih ne bi vrijeđao." "Da nije nosila minicu i time izazivala, nitko je ne bi silovao."

Ako možemo mi (lažno) optuživati njih, zašto ne bi i oni mogli (lažno) optuživati nas? Princip je isti, a nijansi nema. Konačni rezultat je omalovažavanje nasilja i diskriminacije koju netko trpi kad je stvarno trpi. Na kraju bi se mogao dogoditi kraj kao iz bajke. Ili basne.

Da se, od silnog vikanja "Vuk! Vuk! Upomoć, vuk!" čak i kad su ovce potpuno sigurne, nitko ni ne potrudi okrenuti i priskočiti u pomoć kad vuk krene s pokoljem.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.