Uvijek je za LGBT osobe škakljivo autati se vlastitim roditeljima. Od prihvaćanja do odricanja, narativa je o obznanivanju vlastite seksualnosti mnogo. No, što je s roditeljima koji se tek sada ohrabruju autati svojim obiteljima? Novi kratki britanski dokumentarac odgovara na to i mnoga druga pitanja.

"My Lesbian Mums" prati Jillian Stewart čija se majka Susan autala prije 20 godina. Ona i njezina partnerica Gerrie 2014. godine postale su prvi istospolni par koji se vjenčao u Škotskoj.

Unatoč tom povijesnom podatku, Susan i Gerrie kažu da za njih nije sve bilo tako blistavo. S obzirom na to da je Jillian kad joj se majka autala imala samo četiri godine, seksualnost njezine majke za nju nije bila velika stvar, no kasnije je doznala da je ostatak obitelji nije tako lako prihvatio.

Njezini baka i djed znali su da je Susan lezbijka, što nije slučaj i s njezinim prijateljima, od kojih je seksualnost panično skrivala bojeći se kako bi reagirali. Jednom je prilikom čak i pitala Jillian i njezina brata Jamieja srame li je se, no oni su odgovorili negativno. Kako je Jillian bila veoma mlada, ne sjeća se je li bilo uvredljivih komentara na njezinu obitelj, no ističe kako se Jamie uvijek znao našaliti pa je u njegovu školskom godišnjaku napisano: "more mummies than an Egyptian pyramid".

Drugačije iskustvo imale su dvije kćeri druge žene, Gerrie. Njezina starija kći Anne također je lezbijka i kad se autala, okolina nije osobito dobro reagirala. Zbog toga je njezina mlađa kći Elaine, koja je imala 11 godina kad se Gerrie autala, dugo skrivala seksualnost svoje majke, kako se negativni komentari ne bi ponovili. Iako smatra da su je događaji iz djetinjstva pomalo obilježili, Elaine prihvaća svoju obitelj i ne osjeća da ju je to iskustvo značajnije traumatiziralo.

Anne, inače vlasnica velike tvrtke u Majorci, ističe kako joj je autanje njezine majke bilo pomalo smiješno jer su se u to doba u popularnoj seriji "Prijatelji", inače kritiziranoj zbog površnog i pogrdnog prikaza homoseksualnosti, pojavile majke lezbijke.

U dokumentarcu se postavlja i pitanje je li se odnos prema autanju roditelja promijenio pa Jillian razgovara i s nedavno vjenčanim gej parom o njihovu iskustvu autanja djeci. Ističe kako je zanimljivo da ih muče slični problemi o kojima je brinula i njezina majka, poput pitanja hoće li im netko oduzeti djecu i hoće li biti zlostavljana zbog njih, pa zaključuje da se nije mnogo što promijenilo, no vjeruje kako će njihova djeca ipak biti izuzetno sretna.

Svoje iskustvo zaključuje vjerovanjem da svaki roditelj, bez obzira na seksualnost, želi najbolje za svoje dijete i da se roditelje ne bi trebalo diskriminirati na osnovi seksualnosti. Ističe se da imati gej roditelje daje drugačiju perspektivu odrastanju i, u konačnici, može biti poprilično kul.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.