Za vrijeme govora na okupljanju učenika St. Ignaciusa, jedne od najprestižnijih katoličkih škola u Sydneyu, tisuću i petsto mladih ustalo je i podržalo autanje svog kolege Finna Stannarda. I Finnovi roditelji i njegova škola ponosni su na njegov korak koji će pomoći mnogim drugim mladićima koji se muče s prihvaćanjem vlastite seksualnosti.

Sedamnaestogodišnji Finn počeo je govor riječima: "Predstaviti se svijetu ponekad je zastrašujuće jer što ako se svijetu ne svidiš?" Poručio je nakon toga da je osjetio kako je vrijeme da nekom kaže istinu i da je otkrio majci da je gej. Ubrzo se više od tisuću i petsto Finnovih kolega ustalo i pljeskom nagradilo njegovu hrabrost.

Finn je rekao da misli kako je to bio prvi put da je zaista bio ponosan na ono što je i da to može reći pred sobom. Objasnio je da je glavni razlog zašto se autao pred kolegama to što mu je bilo dosta skrivanja sebe: "Bilo je lakše živjeti kao strejt najstariji sin. Toliko sam vremena proveo iza fasade samouvjerenog, heteroseksualnog muškarca da nisam bio siguran znam li kako biti ja."

Njegova majka Megan Stannard smatra da je izuzetno važno što su ga kolege podržali i što su čuli njegovu poruku te da je ponosna na njega i na njegovu školu i njegove kolege. Ravnatelj Paul Hine poručio je da je Finn riskirao u svom nastupu, no da je to učinio jer je želio otvoriti put mladićima drugih orijentacija.

Nazvao je njegov govor prekretnicom jer se nikad u povijesti škole nitko nije usudio u javnosti govoriti o svojoj seksualnosti i poručio da seksualnost nije izbor, već ono što netko jest i da je potrebno biti otvoren i prihvatiti je kako bismo živjeli u inkluzivnim zajednicama i kako bi vladala raznolikost. Ubrzo nakon govora, Finn je poveo svog dečka Toma na maturalnu.

Neka vas Finnove riječi inspiriraju: "Nitko ne bi trebao živjeti svoj život pod maskom. Imajući to na umu, moja je poruka za sve vas: okružite se ljudima koji vam dopuštaju da živite ono što zaista jeste i nikad se ne bojte zatražiti pomoć. Pronađite svoj identitet i budite zadovoljni onim što jeste."

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.