Foto: FacebookVjerni obožavatelji i obožavateljice europskog glazbenog natjecanja ostali su iznenađeni kada su saznali tko će predstavljati Austriju na Eurosongu.

U rujnu prošle godine, austrijska nacionalna televizija ORF potvrdila je da će ovu zemlju na Eurosongu u Kopenhagenu predstavljati "drag osoba", Conchita Wurst. Riječ je o nekadašnjem muškarcu, 25-godišnjem Tomu Neuwirthu, kojeg je austrijska publika upoznala 2011., na glazbenom natjecanju "Die Große Chance".

Odabir Conchite podijelio je obožavatelje Eurosonga, kako u Austriji, tako i diljem Europe. Vrlo brzo je na Facebooku pokrenuta stranica koja okuplja gotovo 39.000 članova i poziva na zabranu njezina nastupa. Ni korisnici Twittera nisu naklonjeni ovoj pjevačici pa se nerijetko koriste "epitetima" poput "odvratna", "jeftina" i "očajna".

Die Standard prenosi vijest o peticiji koju su u Bjelorusiji pokrenuli građani zabrinuti da će nastup Conchite Wurst negativno utjecati na njihovu djecu. "Popularno međunarodno natjecanje, koje će gledati i naša djeca, iskoristilo je europske liberale i stvorilo plodno tlo za blud", navodi se u peticiji.

Na negativne reakcije publike oglasila se i sama pjevačica. "Moje je stajalište da se borim za nešto pozitivno, a ne protiv negativnih stvari. Oduvijek sam bila autsajder i izložena diskriminaciji. Ne želim da se ovo događa i budućim generacijama", kazala je ona za Radio slobodna Europa.

Transfobiji, o kojoj je ovdje riječ, imali smo priliku svjedočiti već prošle godine kada se Turska pobunila protiv lezbijskog poljupca finske predstavnice Kriste Siegfrids. Nakon Bjelorusije, mogu se očekivati i reakcije Rusije koju će, prema najavama, Conchita prozvati uoči i nakon svog nastupa.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.