U Podgorici je danas održana druga Povorka ponosa, koja je protekla bez ijednog incidenta. Današnjoj Povorci koja je održana pod motom "Tradicionalno ponosni", prisustvovali su predstavnici vlade, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović te predstavnici političkih stranaka, diplomatskog kora i nevladinog sektora.

Kako javlja portal Cafe Del Montenegro, u Povorci se okupilo stotinjak sudionika, a privedeno je nekoliko osoba za koje se sumnja da su namjeravali napasti Povorku, jer su kod njih pronađene fantomke, metalne šipke i Molotovljevi kokteli.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović kazao je kako je Podgorica pokazala da je tolerantan i otvoren europski grad.

"I građani su pokazali da su tolerantni i otvoreni. Mi na vlasti moramo omogućiti poštivanje Ustava i prava svih bez obzira na opredjeljenja. Moram zahvaliti i svim državnim organima, nevladinom sektoru i gradskim službama koji su pridonijeli mirnom održavanju skupa“, kazao je Stijepović, zahvalivši se i Podgoričanima koji danas nisu izašli na ulice i koji "većinski razumiju održavanje Povorke ponosa".

Foto: CdM

"Drago mi je da smo danas šetali i za one koji nisu došli zbog straha"

Zadovoljstvo je izrazio predsjednik udruge Queer Montenegro, Danijel Kalezić: "Danas sam najsretniji čovjek na svijetu. Hvala vam na podršci što imate snage podržati ljudska prava usprkos otporima s kojima se svakodnevno suočavamo. Drago mi je da smo zajedno šetali za LGBT osobe koje žive u Crnoj Gori, ali danas nisu došle zbog straha".

Nakon mimohoda podgoričkim ulicama, okupljene je mini koncertom zabavljala pjevačica Marina Perazić. Istaknula je kako godinama podržava ovakva događanja, kao i da je ponosna što je danas bila u Podgorici.

"Moje prijateljstvo s gej populacijom traje već 30 godina i za to vrijeme su mi uljepšali život", poručila je.

Detaljnije o drugoj podgoričkoj Povorci ponosa čitajte ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.