Foto: Flickr/Wapster

Široj javnosti manje poznat, australski glazbenik Chet Faker ovih je dana objavio svoj prvi album "Built On Glass" i odmah zauzeo prvo mjesto australske glazbene ljestvice ARIA Charts.

Za ovog Australca se pročulo nakon što je obradio "No Diggity", Blackstreetov klasik iz 1990-ih. Mala, ali slatka zanimljivost jest da je "No Diggity" srušio "Macarenu" sa prvog mjesta u Americi. Nakon ove odlične obrade, Faker je 2012. izdao EP "Thinking in Textures", dočekan vrlo dobro od kritike i publike, a ponajviše singl "I'm Into You".

Pravog imena Nicholas Murphy, Faker je svoje umjetničko ime odabrao kao homage Chetu Bakeru i njegovoj glazbi. Osim Bakera, veliki utjecaj na njegov stil imao je Bob Dylan i, kako je Chet izjavio, "mamina kolekcija Motown albuma i tatina kolekcija 'Chilled out Ibiza'". Nakon "Thinking in Texutures", surađivao je sa brojnim zanimljivim izvođačima, među kojim su: Flume, MS MR, Temper trap i Say Lou Lou. Prije manje od šest mjeseci, Faker i Flume su izdali zajednički EP "Lockjaw". Njihov spoj rezultirao je EP-om koji doslovno sjaji.

Faker je kreirao prilično jedinstveni zvuk i razvio ga kroz više žanrova - elektronika, R'n'B, soul, pop i house. Njegov prvi album služi kao svojevrsna izložba svega navedenog; show o tome kako je Chet Faker razvio svoj stil. On povremeno zvuči kao fuzija Phila Collinsa i Jamesa Blakea i najčešće ne pjeva brže od dva kilometra na sat, što nekima zna biti iritantno. No, bez obzira na to on je stvorio zanimljivu nišu u glazbenom svijetu, za što zaslužuje veliko priznanje.

Mnogi ga stavljaju u "retro ladice", ali on je poprilično daleko od toga. Electro soul koji spada u buduće klasike. "Built On Glass" započinje sa Release your problems, slow burning, R'n'B stvar u kojoj je Fakerov vokal centar svemira. Kreće lagano i skoro pa mumlja stihove, sve dok u drugom dijelu napokon glasno ne izbaci iz sebe svu emociju.

Chet Faker sigurno zna pokazati svoju virtuoznost u vođenju slušatelja na putovanje kroz različite faze samo u jednoj pjesmi. To jako dobro pokazuje u "Talk is Cheap": So help me help you start it, you're too comfortable to know, throwing out those words...

Iako sklon down tempu i slow jazzu, "Built On Glass" je dinamičan album, produkcijski odlično napravljen, a svojim vokalom uspjeva imitirati instrumente, što je vrlo naglašeno u "Lessons in Patience". Njegovo eksperimentiranje sa stilovima ide dalje u "Cigarettes & Loneliness", indie pop opus koji traje osam minuta, a pritom ne dosadi. I svakako nemojte zaobići "1998" koja ima lagani disco utjecaj.

Kako uranjate u slušanje ovog albuma, Chet Faker pokazuje koliko se razvio od "Thinking In Textures". Uvelike se razvijao i kroz suradnje, kako sa Flumeom tako i sa Nicolasom Jaarom. Na albumu je i karizmatična suradnja sa Kilo Kish koja izvodi "Melt". Njih dvoje igraju se riječima, dok vode mentalni monolog. "Gold" je najimpresivnija stvar sa albuma koja počinje sa zvukom bassa i pucketanjem prstiju te se razvija u spacy kompoziciju.

Debitantski album je pomalo i flertovski. Mogu vizualizirati ljude na ulici kako uz njegove zvuke flertaju jedni s drugima. Kroz album, Chet Faker se od nježnog ljubavnika pretvara u ranjivog muškarca koji doslovno moli za ljubav. Jako je puno nijansi sive, ali s odličnim tranzicijama koje ruše barijere između umjetnosti i identiteta i pokazuju da je u redu ponekad biti ranjiv.

Cover albuma koji vas na prvu može ostaviti ravnodušnima, ali kad ga poslušate sve će vam biti jasno. Slika keramičke, prljave i popucale šake koja očajnički želi biti popravljena i bez obzira na te mane traži kontakt s nekim ili nečim. Ta ruka je apsolutni "state of mind" onoga tko stoji iza "Built On Glass".

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.