Knjiga "Gej Berlin – ishodište modernog identiteta" američkog povjesničara Roberta Beachya izišla je krajem 2014. Kako se navodi u opisu, radi se o povijesti urbane seksualnosti Berlina, pionirskog aktivizma i prvih medicinskih istraživanja u periodu od druge polovice 19. stoljeća do kraja Weimarske Republike,1933.

Taj se period, kroz znanstveni rad R. Beachya, otkriva kao jedno od glavnih ishodišta suvremenih LGBT identiteta, kako kroz pionirski rad prvih aktivista, tako i kroz vibrantnu underground gradsku scenu što je naglo zaustavljeno dolaskom nacista na vlast.

Radovi znanstvenika, pravnika i sociologa u tada pionirskom polju seksologije izvršili su presudni utjecaj na sva daljnja istraživanja, iako se njihov utjecaj relativno kasno počeo prepoznavati. Studija, prema prvim kritikama, ne samo da bitno osvjetljava kontekst tog doba već pruža potrebno i utemeljeno kulturološko razumijevanje ljudske seksualnosti.

U intervjuu za Crol, Robert Beachy osvrće ne na pionire LGBT aktivizma, Karla Heinricha Ulrichsa i Magnusa Hirschfelda, govori o prvim operacijama promjene spola u Berlinu te podsjeća da postojanje dokumenata o gej životu između dva svjetska rata možemo zahvaliti jakom policijskom nadzoru.

U vašem istraživanja Berlina kao epicentra gej kulture smatrate Karla Heinricha Ulrichsa (1825.-1895., njemački pravnik i odvjetnik koji je prvi javno govorio o ideji istospolnog braka) kao glavnog preteču modernih LGBT prava. Iako su njegove ideje tada odbačene, je li moguće govoriti o suvremenom LGBT pokretu bez njegove pionirskog doprinosa?
– Mislim da se Ulrichsa mora smatrati kao jednog od prvih LGBT aktivista. No valja reći da je njegova ostavština valorizirana tek posljednjih desetljeća. Homofilski pokret iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća slabo je poznavao njegov rad, a njegov značaj prepoznao se tek nakon Stonewalla 1969. Na određeni način, aktivisti druge polovice 20. stoljeća morali su nanovo otkriti Ulrichsov aktivizam. No Ulrichs je imao jednu veoma specifičnu i esencijalističku teoriju istospolne želje koju većina današnjih aktivista ne bi prihvatila. Skovao je izraze Urning i Urninden (gejevi i lezbijke) da bi označio muškarce i žene s urođenom spolnom orijentacijom. Jednako je važno da je Urningu dodijelio značajke cjelovite ličnosti i smatrao je da spolne manjine imaju čitav niz karakteristika (nevezane uz spolne prakse) koje su ih razlikovale od heteroseksualnih osoba. Bila je to jedna odvažna teorija i teško je zamisliti da bi itko danas pokušao izvesti tako široke generalizacije o nekoj skupini osoba.

Njemački antigej zakon, Paragraf 175, bio je poput Damoklovog mača nad homoseksualcima u Njemačkoj. Tužna je činjenica da su najbolji izvori o životu gejeva i lezbijki sačuvani upravo zbog policijskog nadzora

Druga važna povijesna ličnost je Magnus Hirschfeld (1868.-1935.), osnivač Instituta za spolne nauke, koji je prvi tvrdio da je istospolna želja nepromjenjiva i biološki zadana. Kako biste saželi njegov doprinos?
– Hirschfeld nije umio posve objasniti uzroke homoseksualnosti, no bio je uvjeren da postoji neko biološko stanje koje će nauka jednog dana otkriti. Mislim da njegov doprinos nije u potpunosti priznat. To ima veze s njegovim suvremenicima koji su se protivili njegovoj teoriji u koje spadaju i neki LGBT aktivisti, kao i oni koji se protivili LGBT pokretu. Karikatura Hirschfeldove teorije, koju su širili njegovi suvremenici koji su ga prezirali, jest ta da je vjerovao u "treći spol" i da su svi gej muškarci feminizirani.No ustvari, on je razvio složen sustav kojim su se mogli opisati ne samo spolna orijentacija i biološki spol, već i rodni identitet. Tvrdio je da postoje barem 43.000 potencijalnih varijacija ljudske seksualnosti. U tom pogledu, može ga se smatrati prvim queer aktivistom. Drugi njegov važan doprinos jest aktivizam za prava spolnih manjina. Institut koji je osnovao je vodio se ovim dvama postulatima i slijedio moto Znanstvenog humanitarnog odbora: "Kroz nauku do pravde".

Velika količina arhivskog materijala u Njemačkoj uništena ili se smatra izgubljenom. Relativno kasna uspostava centralizirane države, dva svjetska rata, diktature i podjele stvorile su goleme praznine u povijesnim spisima

Foto: Random House

Berlin kao središte gej kulture poznajemo uglavnom kroz pop-kulturu (film "Cabaret"), no u svojoj knjizi Vi se oslanjate na čitav niz povijesnih dokumenta i policijskih izvješća. Kako ste pronašli te dokumente i što su vam otkrili o svakodnevnom životu Berlina u periodu između dva svjetska rata?
– Prvo bih želio istaknuti da je velika količina arhivskog materijala u Njemačkoj uništena ili se smatra izgubljenom. Relativno kasna uspostava centralizirane države (1871.), dva svjetska rata, diktature i podjele stvorile su goleme praznine u povijesnim spisima. Imao sam sreću u tome što je pokret za gej prava u Berlinu dobro dokumentirao svoju povijest. Objavili su prvi znanstveni časopis o seksologiji, zajedno s nizom organizacijskih izvješća i istraživanjima. Također su se prvi bavili obrazovanjem javnosti te postoji i mala biblioteka o svim aspektima homoseksualnog identiteta.
Pretpostavljam da policijska izvješća prije svega pokazuju - iako je to već floskula u povijesnim istraživanjima seksualnosti – da su spolne manjine živjele pod prijetnjom pravnog progona. Njemački antigej zakon, Paragraf 175, bio je poput Damoklovog mača nad homoseksualcima u Njemačkoj. Tužna je činjenica da su najbolji izvori o životu gejeva i lezbijki sačuvani upravo zbog policijskog nadzora.

Ulrichs je imao jednu veoma specifičnu i esencijalističku teoriju istospolne želje koju većina današnjih aktivista ne bi prihvatila

Zanimljivo je saznati da je Berlin u periodu Weimarske Republike bio mjesto prvih operacija promjene spola.
– Da, Hirschfeldov Institut spolnih nauka bio je najvažnije mjesto nakon Prvog svjetskog rata ta takve operacije. Uglavnom nisu bile uspješne. No Hirschfeld je sa svojim kolegama postavio temelje za ono što će se događati u pedesetim godinama. Kao prvo, važno je prepoznati da je Hirschfeld prvi propitivao tradicionalne stereotipe o tome da se svi homoseksualci oblače u odjeću drugog spola (i stoga se zapravo identificiraju s njim) te da su svi cross-dresseri homoseksualci. Skovao je termin "transvestit" i taj je fenomen odvojio od spolne orijentacije. Time je postavio teoretske temelje za razumijevanje suvremenog transrodnog identiteta. Također, bio je prvi koji je prepoznao moć spolnih hormona, na temelju istraživanja bečkog endokrinologa Eugena Steinacha, koji omogućuju transrodnim osobama fizičku tranziciju prema drugom spolu.

Homofilski pokret iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća slabo je poznavao Ulrichsov rad, a njegov značaj prepoznao se tek nakon Stonewalla 1969. Na određeni način, aktivisti druge polovice 20. stoljeća morali su nanovo otkriti Ulrichsov aktivizam

Je li taj period liberalnog Berlina koji seže još u 19. stoljeće naglo završio s dolaskom na vlast nacističkog režima?
– Radilo se o veoma grubom prekidu jer su odmah zatvorene organizacije koje su se bavile homoseksualnim identitetom, a prestale su se tiskati i njihove novine. U svibnju 1933. vlasti su zaplijenile imovinu Instituta za spolne nauke. No potom se razvila supkultura koja je opstala još nekoliko godina nakon što su nacisti došli na vlast. Nacisti su također odmah zatvorili oko 15 najpoznatijih barova i noćnih klubova. No još ih je desetak ostalo otvoreno tijekom sljedeće dvije godine. Nakon smaknuća Ernsta Röhma, homoseksualca i vođe odreda SA-a, u lipnju 1934. i nakon uvođenja zakona protiv sodomije 1935., preostali barovi bili su se primorani zatvoriti. Rekao bih da homoseksualci nisu bili prioritet za naciste na način na koji su to bile druge skupine, definirane "rasnim i ideološkim" terminima.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.