Nominacije za Oscara i ove su se godine našle na udaru kritika zbog izostanka rasne i spolne raznolikosti, pa je u sjeni ostala još jedna značajna nominacija - Antony Hegarty, pjevačica benda Antony & The Johnsons, nominirana je za najbolju pjesmu i prva je transrodna osoba u konkurenciji za tu najprestižniju filmsku nagradu još od '70-tih.

Prepoznatljiva po hipnotizirajućem glasu, pjevačica benda Antony & The Johnsons, Antony Hegarty, nominirana je u kategoriji za najbolju originalnu pjesmu, Manta Ray, snimljenu za dokumentarac Racing Extinction.

Hegarty je prva trans* osoba nominirana za tu najprestižniju filmsku nagradu još od '70-tih godina kad je za Oscara bila nominirana kompozitorica Angela Morley, piše Independent

 

Iako su pojedini glumci već osvajali nominacije ili dobili Oscara za uloge trans* osoba, poput Jareda Letoa u filmu Dallas Buyers Club ili Hillary Swank u filmu Boys Don't Cry, a među ovogodišnjim nominiranima je i Eddie Redmayne za ulogu prvog muškarca koji se podvrgnuo operaciji promjene spola u filmu The Danish Girl, još uvijek je nominacija trans* umjetnika/ce izuzetno rijetka pojava.

Zagovornica transfeminizma

Rođena je 1971. u Engleskoj, a s obitelji se često selila, pa je karijeru gradila po Europi i SAD-u. Od Amsterdama, gdje joj je "život iz crno-bijele prešao u perspektivu punu boja", preko San Francisca do New Yorka, gdje je "konačno pronašla samu sebe".

Njezina najpoznatija pjesma je bez sumnje For Today I am a Boy, koja govori o želji dječaka da kad odraste bude žena, o čemu govore i stihovi: "One day I'll grow up, I'll be a beautiful girl. But for today I am a child, for today I am a boy".

Kaže kako joj "nije bilo nimalo ugodno pjevati tu pjesmu", no usprkos tome uživala je u "izazovu koji ju je tjerao da se oslobodi tog srama i istraži može li na taj način utjecati na druge ljude".

Hegarty je postala svojevrsnom glasnogovornicom trans* osoba, no uvijek naglašava kako govori u svoje osobno, a ne u ime zajednice.

"Govorim o vlastitim iskustvima, ali ne mogu govoriti u nečije tuđe ime. Pogotovo jer je moja situacija nejasna, jer nisam prošla tranziciju iz muškarca u ženu".

Puno puta je istaknula kako bi htjela da je u filmu o njezinu životu glumi netko tko je i sam trans* osoba, jer joj se ne sviđa ideja kako zanimljive gej ili trans* uloge dobivaju hetero glumci i glumice.

Hegarty je suosnivačica umjetničke organizacije Future Feminist Foundation iz New Yorka, koja se zalaže za transfeminizam i odmak od ustaljenih patrijarhalnih odnosa. 

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.