U galeriji Praktika u splitskom Domu mladih, u četvrtak, 18. veljače u 20 sati kolektiv queerANarchive u suradnji s udrugom Mavena otvara izložbu pod nazivom Ljeto. Dokolica.

"queerAnarchive istražuje štajge od 2010. godine. Posljednje istraživanje provedeno je protekloga ljeta na području jedne divlje plaže u Splitu. Prostor je to koji nije dobio jasnu namjenu unutar grada pa je tako ostavljena mogućnost ljudima da svojim korištenjem definiraju taj prostor. Između mnogih aktivnosti koje se tamo odvijaju, kao ribarenje, šetanje, ronjenje, sakupljanje bilja i drugo, ovo istraživanje se fokusiralo na zajednicu muškaraca koji na tu plažu dolaze u potrazi za drugim muškarcima. Priključili smo se zajednici te promatrali i dokumentirali što se događa i to video, foto i zvučnim zapisima i ti će zapisi biti sadržaj izložbe Ljeto. Dokolica. Mjestimično pojavljivanje čovjeka u tim slikama otkriva da se radi o zabilješkama prostornih praksa jedne zajednice te upućuje na ranije utvrđene veze prostora, dokolice i identiteta, predstavio nam je izložbu Tonči Kranjčević Batalić, koordinator udruge queerAnarchive.

s

"Cilj cijelog projekta je progovoriti kroz umjetnost i znanost o drugačijem životu, o pederluku, i time dati legitimitet i takvom načinu života", objasnio je Tonči.

Tako je sociološkim istraživanjem utvrđeno da je dokolica ključna za formiranje identiteta i pojedinca i zajednice, prepoznata je kao mjesto slobode, izbora, samoodređenja i životnog ispunjenja.

aq

"U vrijeme normalizacije LGBT zajednice pod okriljem neoliberalnih politika i potpune komercijalizacije slobodnog vremena koja se u urbanizmu manifestira vrednovanjem prostora isključivo kao ekonomskog resursa, ova izložba je podsjetnik na važnost dokolice i prostora gdje se ona provodi, a koji postaje prostor kritike i propitivanja zadanih identiteta, prostor stvaranja i ostvarivanja drugog i drugačijeg, prvenstveno u odnosu na dominantno društvo spektakla, bilo na individualnom, bilo na kolektivnom nivou", zaključuje koordinator udruge queerAnarchive.

Izložbu možete pogledati do 25. veljače od 18 do 21 sat.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.