Kako prepoznati strejt osobu?, pitanje je koje tematizira upravo snimljena četvrta epizoda dalmatinske lezbijske serije "Maništra pomidore".

Tena (Linda Žitnik) je, naime, zaradila pljusku jer se udvarala "strejtuljii".

"A kako ću ja znat da je strejt? Ne bi da joj na čelu piše," odgovara Tena na Mašino (Mirta Barić) čuđenje zašto se uopće nabacivala strejt djevojci. Sandi (Joni Ulla ), Mašin i Tenin cimer, predložio je da kao znak raspoznavanja gej cure nose rozi trokut oko vrata.

"A bila je cila alternativna, to samo zbuni poštenog čovika", uzdišući objašnjava Tena cimerima razlog njezine zablude. Maša smatra da bi sve hetero djevojke trebale napraviti ekstenzije i nositi krzno, pa više ne bi dolazilo do neugodnih zabuna. Modno osviješteni Sandi primjećuje da upravo tako Maša izgleda, a Maša odgovara da joj se baš zato nitko ne upucava.

Osim propitivanja stereotipnih predodžbi o izgledu hetero i gej osoba, serija se poigrava i sa stereotipnim ulogama muškaraca i žena, pa tako Sandro kuha dok Tena mijenja žarulje.

Naša glavna junakinja Maša u ovoj epizodi pod naslovom "Burek" sastala se s Moranom (Mirela Fejzić), djevojkom s kojom se zbližila u prethodnoj epizodi. Našle su se u Chilltonu, splitskom gay friendly baru, a poslije su otišle na burek Kod Mate. Maša je ispričala Morani kako je u srednjoj školi imala dečka, a onda je krenula na fakultet i upoznala djevojku s kojom se družila, učila, i ni sama ne zna kako se dogodilo ali nije dugo trajalo.

manistra04_2

Mašina se studentska ljubav vratila momku i više nije htjela niti čuti za Mašu, a Maša više nikad nije bila s muškarcem. Morana je povjerila Maši da nikad nije bila sa ženom, pa joj je Maša slagala da je imala tek dvije-tri vezice.

Mašina laž silno je nasmijala njezine cimere, a naša junakinja našla se u nedoumici. Nije sigurna ima li vremena za te "oću-neću, ne znam".

"A šta ćeš drugo radit u životu?", upitao ju je Sandi.

"Gledat serije s vama i jest manistru i aplicirat za dom za starije i nemoćne", uzvratila mu je Maša. Ali, stigla je Moranina poruka s pitanjem "kad ćemo opet na burek?".

Nastavak slijedi...

Podsjetimo, serija se radi u produkciji splitskog kolektiva queerANarchive i Kino kluba Split prema scenariju Nikoline Banić, snimatelj je Jure Knezović a montažu potpisuje Tonči Kranjčević Batalić. Dosadašnje epizode možete pogledati na YouTube kanalu serije.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.