“Žena je tu da čisti, kuha, posprema i da leži i to je to. Susretala sam puno dečki moje dobi koji imaju takvo mišljenje. I cure zapravo.” Riječi su to petnaestogodišnje Gaie, jedne od sudionica u multimedijalnom umjetničkom web projektu "Od5Do95" u kojem djevojčice, djevojke i žene progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj u 2016. godini.

Iza ovog društvenog projekta stoji troje mladih ljudi iz udruge Media Punkt: redateljica Arijana Lekić Fridrih, snimateljica Andrea Kaštelan i producent Marin Leo Janković, koji su nam u kratkom razgovoru ispričali kako su došli da tu ideju, što s njom dalje planiraju i kakav je odjek njihova dosadašnjeg rada.

Kažu kako je njihova odluka bila mikrofon predati isključivo sjajnim ženama čije su priče temelj ovog projekta koji je plasiran 19. lipnja, a već nedugo nakon toga počele su pristizati prve inspirativne poruke i želje za sudjelovanjem.

Ženski međugeneracijski dijalog, ali ne unutar četiri zida nego javno

"Na ideju za pokretanje projekta došli smo nakon što smo zapazili da su ženske priče kojima imamo pristup putem medija još uvijek velikim dijelom ili cenzurirane ili autocenzurirane. U konzervativnom društvu kakvo je hrvatsko o nekim se imanentno ženskim iskustvima uopće ne govori, a neke se vrijedne životne lekcije prenose isključivo usmenom predajom s koljena na koljeno. Želja nam je bila potaknuti jedan takav međugeneracijski dijalog, ali ne unutar četiri zida nego javno", kažu nam Arijana, Andrea i Marin Leo.

Zanimljivo je da nisu upriličili nikakva medijska predstavljanja ili promocije, a nakon samo mjesec dana o projektu se počelo govoriti, dok su priče koje su objavljivali otvorile razgovor.

"To nam je bio dokaz da radimo pravu stvar koja inspirira i obogaćuje, ali i aktivira. CroL.hr prvi je medij koji nas je kontaktirao, na čemu smo veoma zahvalni, sa željom za predstavljanjem ovakvog društvenog projekta", vele.


"Žena je tu da čisti, kuha, posprema i da leži i to je to. Susretala sam puno dečki moje dobi koji imaju takvo mišljenje. I cure zapravo." (Gaia, 15)

Svaka od intervjuiranih žena predstavlja jednu godinu života – od 5 do 95. One su na prvi pogled međusobno potpuno različite, no dijele isto razmišljanje, a to je da se njihov glas treba čuti.

Taj glas je u nekim je trenucima tužan i iznevjeren, a s druge pak strane veseo, borben i pun optimizma, dojmovi su naših sugovornika.

"Sve žene govore o svojim osobnim životnim iskustvima i pričama kroz doku-priče zabilježene našim minimalističkim pristupom. Životni putovi i okolnosti uvelike se razlikuju i među vršnjakinjama, a kamoli ako u obzir uzimamo odmake od nekoliko desetaka godina. Svatko od nas ima potpuno drugačije startne pozicije, stoga uostalom nikad sa sigurnošću i ne možemo govoriti o općem pojmu životnoga puta", kažu.

Gorko prisjećanje na podređen položaj majki i baka

No, većina njihovih sugovornica slaže se kako su žene u Hrvatskoj i dalje diskriminirane te kako je pred nama još velika borba do istinske ravnopravnosti spolova.

"Možemo generalizirati i reći kako naše protagonistice uglavnom smatraju da je ženama danas jednostavnije ostvariti se kao osoba nego što to bio slučaj s njihovim majkama i bakama pa se tako često s tugom i gorčinom prisjećaju na koji je način podređen položaj žena u društvu oblikovao karaktere njihovih majki i baka i usmjerio njihove životne putove daleko od onog čemu su one same težile".

Projekt "Od5Do95" trenutačno je u svojoj prvoj fazi prikupljanja materijala, inspiracije i energije.

A što ta mlada ekipa planira dalje?


"Super je starenje zato što s godinama čovjek nekako postane sretniji i zadovoljniji sa sobom i otpušta ta svoja očekivanja prema sebi i prema svijetu." (Sanja, 34)

"Nažalost ne možemo govoriti o tome hoće li se i kada razvijati u nešto veće, no svakako nam je želja barem pokušati. Iza cijelog projekta trenutno stoji isključivo naš entuzijazam i volja i energija naših sugovornica", kažu i dodaju kako bi voljeli da se njihove priče čuju što dalje i već pronalaze rješenja u tom smjeru.

"Zasad prije svega i dalje pozivamo djevojčice i žene koje bi s nama podijelile svoje priče da nam se jave, a vaše čitatelje i čitateljice da posjete našu stranicu www.od5do95.com", završno poručuju Arijana, Andrea i Marin Leo.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.