U Splitu krajem ožujka počinje snimanje prve splitske lezbijsko-gej serije koja će se premijerno prikazati u lipnju, u sklopu Split Pridea.

Web serija će pratiti živote troje cimera – dvije lezbijke i jednoga gej mladića u Splitu, saznajemo od Tončija Kranjčevića Batalića, koordinatora queerANarchivea, kolektiva za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji se, nakon izdavanja prvog splitskog lezbijskog fanzina, prihvatio još jednog pionirskog pothvata u lokalnoj zajednici, produkcije web-serije.

Namjera snimanja ove serije jest osvrnuti se na razliku između stvarnog života splitskih LGBTQ osoba i onog koji nam se prikazuje u serijama i filmovima

"Kolektiv je posljednjih godina organizirao radionice kratkog eksperimentalnog videa oko kojih se okupio određen broj zainteresiranih pa smo ove godine odlučili ponuditi nešto više. Potaknuti prvom lezbijskom web serijom snimljenom u Zagrebu, NezzLezz, te interesom da se ispriča neka lokalna priča iz koje je već proizašao fanzin 'Slobodna dalmatinska splitska lezba', odlučili smo se okušati u web-seriji. U timu su zasad Nikolina Banić koja je radila na fanzinu te će se ovom prilikom okušati u pisanju scenarija, i snimateljica Linda Žitnik. Mentorsku podršku dobit ćemo od Nike Pećarine, autora web serije NezzLezz", veli Tonči.

Želite li, u seriji možete sudjelovati i sami

"Serija će pratiti živote troje likova, dvije djevojke i jednog momka koji žive zajedno u Splitu. Oni se svaku večer okupe pred televizorom i gledaju svoju omiljenu seriju 'Lezbijska posla'. Namjera snimanja ove serije jest osvrnuti se na razliku između stvarnog života splitskih LGBTQ osoba i onog koji nam se prikazuje u serijama i filmovima. Tako će naši likovi gledati i komentirati seriju dok će im se istovremeno događati splitska stvarnost", otkriva nam scenaristica Nikolina koja misli da će serija biti "totalni trash ali ćemo se dobro zabavljati dok je budemo radili i gledali".

Dodaje da je snimanje serije dobro za zajednicu jer se njih nekoliko okupilo i zajedno nešto stvaraju, razgovaraju i upoznaju se. "Iako nemam nikakvog iskustva u pisanju scenarija, zabavlja me raditi tu seriju i veselim se jer ću nešto naučiti", zaključila je Nikolina.

Web-serija će pratiti živote troje cimera – dvije lezbijke i jednoga gej mladića u Splitu

Za početak je planirana jedna sezona serije koja će imati između pet i sedam epizoda u trajanju od pet do deset minuta.

U projekt se zasad ide bez budžeta te queerANarchive poziva na sastanak zainteresirane volonter(k)e, sve koji misle da bi na bilo koji način, kao glumci/glumice, statisti/ce, scenaristi/ce itd. mogli dati doprinos seriji. Sastanak će se održati u petak, 10. ožujka, u splitskom LGBT Centru. Više informacija i prijave na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.