Gej mladić koji se zaljubljuje u najboljeg prijatelja u središtu je priče prvog crnogorskog filma LGBT tematike, "Maske". Riječ je o kratkometražnom filmu snimljenom u Podgorici, a premijerno je prikazan u srijedu.

Glavnu ulogu tumači Stevan Milivojević, nekadašnji direktor LGBT Foruma Progres. Ostali glumci u filmu su naturščici.https://weedgrowhub.com

Film je diplomski rad Biljane Božović, koja je specijalizirala audiovizualnu produkciju na Fakultetu vizualnih umjetnosti. Ideju za film, autorica je, kako je kazala za crnogorske Vijesti, dobila nadahnuta razgovorom s gej prijateljem koji se našao u situaciji sličnoj onoj koju prikazuje u “Maskama”. Istovremeno je inspirira i odnos društva i položaj LGBT osoba u Crnoj Gori općenito.

"Godinama podržavam LGBT populaciju u Crnoj Gori, tema mi je bila zanimljiva i intrigantna, pa sam tako odlučila da ovo bude moj završni rad”, rekla je. Nada se da će kod publike probuditi interes te da će gledateljstvo razumjeti poruku i uvidjeti da u crnogorskom društvu nije lako biti drugačiji.

Queer kultura "na velika vrata"

"Nadam se da će shvatiti kako je teško kriti od ostalih kad je čovjek drugačiji i da, kad takav pojedinac otkrije pravog sebe, on u većini slučajeva bude odbačen”, kazala je i dodala kako se odlučila za otvoren kraj filma:

"Na gledateljima je da odluče hoće li jedan od glavnih aktera, usprkos prvobitnom odbacivanju prijatelja, na kraju odlučiti da mu se pridruži u povorci, brani ga od huligana ili će ostati s druge strane povorke“.

Film je snimljen potpuno volonterski, bez budžeta, a u LGBT Forumu Progres smatraju ga povijesnim ostvarenjem, posebice jer umnogome doprinosi uvođenju queer kulture u Crnu Goru na velika vrata.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.