Osim sto pedesetog prikazivanja serijala "Sam u kući" u nizu, značajnog mršavljenja novčanika, a debljanja njegova vlasnika, još su jedan neizbježan topos novogodišnjeg folklora i top ljestvice. Naša ambiciozna lista okupila je najbolja glazbena izdanja 2017. godine. Donosimo vam fenomenalan ansambl najrazličitijih žanrova i cijelu plejadu ridikulozno talentiranih LGBT izvođača i LGBT prijatelja koji su svojom glazbom ove godine trijumfirali.

Bliže se praznici – savršeno vrijeme za odmor, prejedanje i nadoknađivanje nemara prema pop kulturnim uracima objavljenim tijekom godine koje zbog života pod čizmom kapitalizma nismo uspjeli dostojno dočekati. Jedna od domena kojom biste se svakako trebali pozabaviti kad počistite sve u kuhinji jest glazba.

Godinu na izmaku obilježio je niz fantastičnih izdanja koja je vaš Crol.hr sakupio na jedno mjesto. Predstavljamo vam svoj superposebni Top 10 LGBT pjesama 2017. godine! Lista uključuje pjesme LGBT izvođača, kao i komade LGBT prijatelja eksplicitno LGBT tematike. Započinjemo s odbrojavanjem i unaprijed molimo za oprost ako smo izostavili vaše favorite – takva je, naprosto, priroda lista!

10) Halsey – Strangers ft. Lauren Jauregui

Pop zvijezda u sve strelovitijem usponu Ashley Nicolette Frangipane poznata pod pseudonimom Halsey ovogodišnjim je konceptualnim albumom "Tragic Fountain Kingdom" željela dokazati da je uspješna i u pisanju radiofoničnih pjesama. U tome je svakako uspjela, a jedan je od ljepših primjera skriveni adut albuma. "Strangers", otpjevana u suradnji s bivšom članicom Fifth Harmony Lauren Jauregui, odličan je komad retro synth popa u kojem dvije žene opisuju nesigurnost koju osjećaju pred svojim sklonostima, ne želeći se identificirati kao ljubavnice, već kao dvije strankinje s istom gladi. Toplina vokala i pamtljivi refren daju ovoj neopterećenoj, ležernoj pjesmi posebnu draž kakva je sve rjeđa u srednjostrujaškoj pop glazbi.

9) French Vanilla – Heavy-Handed

Debitantski album mladog queer punk benda iz Los Angelesa koji tek pronalazi svoje mjesto na sceni svojevrstan je modernizirani post-punk 80-ih uz izvanredno efektan dodatak saksofona. Među akrobacijama bas gitare, distanciranim, odsječnim riffovima i neobuzdanim vokalom energijom se ističe "Heavy-Handed", pjesma koja progovara o muškarcima na pozicijama moći. French Vanilla na pravi način revitalizira 80-e i nastavlja tradiciju svojih velikih feminističkih predaka poput The Slits.

8) Arca – Desafío

Iznimno talentirani mladi venezuelanski glazbenik i producent Arca, pravim imenom Alejandro Ghersi, svojim začudnim stilom pomiče granice elektroničke glazbe. Atmosferične skladbe na španjolskom, popraćene ekstravagantnim glazbenim spotovima, istovremeno su čvrsto ukorijenjene tutnjavom basova, ali i emotivne, krhke. Komad u kojem su se težnja za čvrstom ritmičkom podlogom i eteričnim vokalom i synthevima najbolje poklopile jest "Desafío", još jedna fenomenalno paradoksalna skladba koja spaja nježnu prozračnost s izuzetno agresivnim seksualiziranim tekstom, pokazujući svu Arcinu ekscentričnost i genijalnost.

7) Kelela – LMK

Singl "LMK" izvrsne američke pjevačice Kelele nevjerojatan je komad netipičnog r'n'b-a prepunog neobičnih treperavih syntheva koji daju prljavu atmosferu inače vrlo ispoliranom žanru. Kelela nije zainteresirana za vokalne ekshibicije ni tipično mazne vokalne fraze – naprotiv, nenametljivo stvara izvanredan hook iznad pomalo mračne glazbene podloge kojim usisava slušatelja u jedan sasvim drugačiji, uglast, avangardan, ali nevjerojatno originalan zvukovni svijet.

6) Aye Nako – Muck

Fantastična newyorška queer punk četvorka Aye Nako vlasnik je albuma "Silver Haze", jednog od boljih ovogodišnjih ostvarenja. Queer iskustva osamljenosti, paranoje, mržnje prema sebi opjevana su nevjerojatno svježim zvukom i uvjerljivom izvedbom koji svoj vrhunac dostižu u "Muck". Mars Ganito svoj "arsenal samoponižavajućih misli" destilira u fantastičan komad paranoičnog, poliritmičnog punka iznimno modernog zvuka, pamtljivog refrena potpomognutog čistim vokalom Jade Payne. U doba kad gitarska glazba debelo gubi bitku pred svježinom elektroničkih žanrova, Aye Nako dokazuju da je punk, barem još neko vrijeme, živ.

5) Logic – 1-800-273-8255

Pjesma "1-800-273-8255" američkog repera Logica zapravo je telefonski broj američke linije za prevenciju samoubojstava. Pozadina je pjesme poprilično intrigantna – Logic je izjavio kako je na turneji upoznao mnoge fanove koji su mu povjerili da im je njegova glazba spasila život, što ga je natjeralo da se zapita koliki utjecaj kao glazbenik ima. Ako je toliko utjecao na druge kad se nije trudio spasiti ih, zapitao se što bi se dogodilo kad bi snimio pjesmu kojoj je upravo to cilj. Tako je nastala "1-800-273-8255", pjesma o gej mladiću koji razmišlja o samoubojstvu jer ga okolina ne prihvaća, no predomišlja se kad napokon pronalazi podršku. Izvanredan hook i emocionalna izvedba Logica, Alessije Care i Khalida pružaju izuzetnu utjehu, a "1-800-273-8255" čine rijetko moćnom emotivno nabijenom himničkom odom hrabrosti LGBT populacije.

4) Julien Baker – Turn Out the Lights

Mlada kantautorica s američkog Juga na drugom je izvrsnom albumu "Turn Out the Lights" još jednom u nevjerojatne skladbe pretvorila svoje traume, sumnje i strahove. Kao lezbijka i kršćanka nije lako našla svoje mjesto u objema zajednicama kojima je željela pripadati. Iz njezinih bolnih iskustava proizlaze pjesme opterećene moralnim zahtjevima, zlouporabom droga, mentalnim poremećajima, neshvaćenošću, osamljenošću. Naslovna pjesma jedna je od najljepših destilacija samoće s albuma u kojoj Baker nakon sanjivog, tugaljivog prebiranja po gitari u strofama uključuje distorziju u refrenu i poručuje: "When I turn out the lights/There's no one left/Between myself and me." Naprosto nevjerojatan spoj ogoljenog sudara alternativnog rocka i folka te snažne, nepatvorene emocije.

3) St. Vincent – Los Ageless

Drugi singl sa šestog albuma St. Vincent naslova "Masseduction" nevjerojatno je senzualan komad u kojem šaputavi glas St. Vincent i probadajući synthevi stvaraju fantastičan sintetički zvuk. Annie Clark ironična je prema glamuroznom, voštanom svijetu Hollywooda, ali i vlastitom položaju u njemu koji se značajno promijenio nakon veza s Carom Delevigne i Kristen Stewart. Ni sama se ne libi referirati na njih i na nesumnjivo veće zanimanje javnosti koje su donijele, no, srećom, St. Vincent ima talenta napretek pa se ovakav oblik masovnog zavođenja može shvatiti tek kao zabavan, rekreacijski dodatak.

2) Tyler, The Creator – Garden Shed

Vjerojatno najkontroverzniji izvođač na našoj listi, izuzetno talentirani Tyler, The Creator 2015. javno je napadnut zbog homofobije. Sara Quinn iz poznatog dvojca Tegan and Sara prozvala ga je zbog korištenja pejorativnih izraza poput faggot, na što joj je on, u svom stilu, na Twitteru odgovorio: "Ako Tegan i Sari treba tvrdog ku**a, neka me nazovu!" Dvije godine poslije na svom novom albumu dvosmislena imena "Flower Boy" Tyler, The Creator piše stihove poput: "Next line will have 'em like 'Woah'/I've been kissing white boys since 2004." Odmaknuvši se od rapa prema r'n'b zvuku, na "Garden Shed" Tyler također dostavlja veoma ambigvitetan tekst o skrivanju svoje seksualnosti i susretima s dečkima u vrtnim kućicama. Uz odlične vokale Estelle, "Garden Shed" nježan je komad obojen soulom, kaotičan, ali prisan, melodiozno sazrijevanje zločestog dečka LGBT zajednice.

1) Kehlani – Undercover

Debitantski album Kehlani "SweetSexySavage" nesumnjivo je jedno od najboljih izdanja ove godine. Njezin svjež, senzualni, ali rezolutni r'n'b zvuk dao je fenomenalne hitove, od kojih je jedan veoma poseban "Undercover", nevjerojatno senzualna pjesma s daškom latino ritma. Kehlanine namjere veoma su jasne: "Hit that 6-9", "Slidin' under covers, undercover". Ostatak nije ništa manje neumoljiv u svojoj senzualnoj odlučnosti: "They don't wanna see it happen – but we say, 'Fuck it'/One way or another, I'ma love you'". Srećom, jer ovakav talent i količina senzualnosti izražena na nevjerojatno izravan, ali svejedno suptilan način nipošto ne bi smjeli ostati skriveni.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.