"Maništra pomidore", prva dalmatinska lezbijska web serija, ima sve više poklonika. Svjedočili smo tome u prepunom splitskom Chillton baru na nedavnoj premijeri treće epizode sve popularnije serije iz radionice kolektiva queerANarchive. Uz epizodu "Tulum" u Chilltonu su premijerno prikazana i dva videouratka, "Prekid" Nikoline Banić, i "A onda sam i njih počeo zvat na plažu" Tončija Kranjčevića Batalića. Nastali su na radionicama videa pod nazivom "Čudna mlada Hrvatska" koje queerANarchive provodi još od 2015. godine.

Vratimo se "Tulumu" i najbitnijem pitanju, je li Maša konačno upoznala buduću?

Podsjetimo, serija prati živote troje cimera, lezbijke Maše (Mirta Barić) i Tene (Linda Žitnik) te gej momka Sandra (Joni Ullala). U prethodnoj su epizodi Tena i Sandro odlučili organizirati veliki tulum kako bi Maša napokon upoznala ženu svog života i ostvarila svoj životni san – udala se u bijeloj vjenčanici.

Dan je velikog tuluma. Sandro se uljepšava pred ogledalom u kupaonici i lamentira o Eurosongu i Jacquesu Houdeku, Maša ga nervozno izbacuje, želi se našminkati za djevojku koju očekuje, a usput neupućenoj Teni objašnjava tko je ta sretnica i kako su se upoznale: "Prvo je ona mene dodala na Fejs, …".

I tulum je počeo. Hvatamo dijelove razgovora o neostvarenim ljubavima, o ljubavnim trokutima, o kapitalizmu koji počiva na neplaćenom radu kućanica, o Hajduku, Mamiću i Šukeru… a pristigla je i Mašina simpatija, Morana (Mirela Fejzić). Djevojke su malo plesale, malo pričale o macama, i "To je to!", oduševljeno je povjerila Maša Sandru. Hoće li Mašina ljubav biti uzvraćena i kako će se romansa dalje razvijati, saznat ćemo u sljedećim epizodama.

"Maništra pomidore" iznjedrila je i prvu zvijezdu splitske LGBT scene. Naime, sve naše sugovornice, bez da smo pitali, istaknule su Sandra kao najboljeg glumca serije. "Joni je zakon", "Joni je super", "Sandro je najbolji!", podlegle su gledateljice šarmu mladog Splićanina. A što kaže Joni, zašto se uopće prihvatio glume u "Maništri pomidore"?

"Zbog pomicanja granica u selu. Ovo je prva gej serija u nas u Dalmaciji i drago mi je što sam dio tog projekta, super mi je ideja i koncept", škrt je bio na riječima Sandi.

Publika je bila rječitija, pa je tako Ivana rekla: "Oduševljena sam, baš sam se lipo nasmijala. Baš nas ispunjava i čini ponosnima, bitno nam je to jer smo prideless". Petri je žao što je kratko trajalo i što nema malo više akcije a "Joni je zakon". Tanji su se više svidjeli eksperimentalni filmovi, a serija joj je "kao da sam gledala nešto američko, ali Joni mi je bio super".

"Maništra pomidore", podsjetimo, snimljena je prema scenariju Nikoline Banić, snimatelj je Jure Knezović a montažer Tonči Kranjčević Batalić.

Kratki video filmovi "Prekid" i "A onda sam i njih počeo zvat na plažu" nastali su u studenom na radionicama "Čudna mlada Hrvatska". Radionice se provode u sklopu programa qRADIONICE uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva kulture RH. Polaznici radionice upoznali su se sa svim fazama produkcije kratkih video radova te izradili kratki video na temu vlastitog iskustva različitosti u lokalnom kontekstu.

"Amaterska lezbijska psihodrama 'Prekid' opisuje brodolom jedne intenzivne ljubavne veze koja je trajala punih mjesec dana, a mislile su da će biti zauvijek. One su se razumjele iako su govorile suprotno od onoga što misle, jer žene su intuitivna bića", rekla nam je Nikolina Banić, autorica.

Amaterski eksperimentalni video esej "A onda sam i njih počeo zvat na plažu" Tončija Kranjčevića Batalića donosi tri priče jednog te istog događaja koji se zbio jednog vrućeg ljeta na jednoj splitskoj plaži.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.