Snimanje serije "Sluškinjina priča" koja je u veoma kratkom vremenu postala hit odvijalo se u najvećoj tajnosti, a novinarka Guardiana Jane Mulkerrins sad, nakon početka emitiranja željno iščekivane druge sezone, otkriva pojedinosti sa seta u Torontu gdje je razgovarala s dijelom glumačke ekipe.

Mulkerrins piše kako se u korespondenciji s timom koristilo kodno ime serije, "Rocket Woman", što je bila sigurnosna mjera za odbijanje znatiželjnih obožavatelja, ali i mogućih fundamentalističkih skupina nezadovoljnih temom serije.

Jedna od sugovornica bila je, dakako, glavna glumica i producentica serije, Elisabeth Moss, koja tumači June Osborne/Offred, ženu uhvaćenu prilikom bijega u Kanadu i pretvorenu u sluškinju za komandanta Freda Waterforda (Joseph Fiennes) i njegovu suprugu Serenu Joy (Yvonne Strahovski), a jedna od tema koje se dotaknula bila je solidarnost.

Hoće li združene žene presuditi Gileadu?

"Jedna od najtužnijih stvari u prvoj sezoni bila mi je činjenica da Serena ne pokazuje ni najmanju solidarnost s Offred ili bilo kojom drugom sluškinjom. U drugoj sezoni počinjemo razrađivati ideju da, ako se te žene povežu, mogu srušiti Gilead", kazala je.

Fiennes, čiji lik svakog mjeseca ima seksualni odnos s Offred protiv njezine volje, kako bi zatrudnjela, kaže kako mu je teško pala uloga u kojoj je praktički silovatelj: "To mi je odvratno. Neke stvari koje moramo činiti me pogađaju, a posebno u ovoj sezoni, zbilja su mi teške."

Za brojne divljačke brutalnosti u seriji izravno ili neizravno odgovorna je teta Lydia koju utjelovljuje Ann Dowd: "Vjerujem da je Lydia mislila kako joj to uopće neće biti teško. Ali u drugoj sezoni je suočena s daleko većim izazovima koje nije očekivala. Ne mislim pod time reći da je subverzivna – još uvijek je odana režimu – ali shvaća da nije sve crno-bijelo i da sve te mlade žene nisu iste."

Samira Wiley koja tumači lezbijku Moiru kaže kako je od početka znala da rade nešto važno: "Ali definitivno nismo mislili da će biti tako relevantno i u skladu s vremenom. Kad smo dolazili na dodjelu Zlatnih Globusa, vani je stajala gomila 'sluškinja', bilo je ludo." "Sluškinje" koje spominje bile su skupina koja se naziva Hollywood Handmaids, a dodjelu Zlatnih Globusa iskoristile su za protest kojim su zahtijevale da se stane na kraj seksualnim napadima i nejednakostima u filmskoj industriji.

Zbilja? Nemate muda gledati TV-seriju?

Da su kostimi sluškinja korišteni u seriji postali globalni simbol otpora dovoljno govori činjenica i da su se koristili u Hrvatskoj, na nekoliko recentnih prosvjeda za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Jane Mulkerrins i Elisabeth Moss razgovarale su ponovno u ožujku, na dan prosvjeda March for Our Lives, održanih u više američkih gradova koje su organizirali učenici koji su preživjeli pucnjavu u srednjoj školi u Parklandu na jugu Floride, kad je ubijeno 17 osoba. Predsjednik Donald Trump je kao "rješenje" za takve tragedije bio predložio naoružavanje profesora, što je mnoge razbjesnilo i pretvorilo se u jedan od najvećih prosvjeda u američkoj povijesti, a sablasno podsjeća na paralele između ubrzane militarizacije SAD-a i Gileada.

"Kad sam to čula, naježila sam se. Margaret Atwood u knjizi to naziva 'novim normalnim'. To je rečenica koju izgovara teta Lydia – sve će vam to jednog dana postati normalno. To me plaši", rekla je Moss.

Ipak, nema razumijevanja za ljude koji misle da je serija zastrašujuća: "Mrzim čuti da netko nije gledao seriju jer mu je prestrašna. Ne zato što mi je važno da gledaju moju seriju, za to me baš briga. Ali pomislim, 'Zbilja? Nemate muda gledati TV-seriju? To se stvarno događa u vašim životima. Probudite se ljudi, probudite se'."

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.