Ovogodišnja dodjela Oscara, osim po tome što je prvi put nakon tri desetljeća održana bez voditelja, ostat će upamćena po neizvjesnoj utrci do samog kraja, ali i po nagradama koje su pripale queer filmovima i likovima.

Tako je zlatni kipić za najbolji film odnio "Zelena knjiga: Vodič za život" ("Green Book"), nakon što je osvojio i nagrade za sporednu mušku ulogu (Mahershala Ali) i originalni scenarij. Film je bio nominiran i za glavnu mušku ulogu (Viggo Mortensen) te za montažu. Lik jazz pijanista Dona Shirleya kojeg tumači Ali ne izlazi "iz ormara", no spominje se njegova gej avantura. Iako je Shirley jedno vrijeme bio oženjen, vjeruje se da zapravo jest bio gej.

Titulom najbolje glumice okitila se sjajna Olivia Colman za ulogu Kraljice Ane u "Miljenici" ("The Favourite"), za čiju se naklonost natječu Lady Sarah i njezina rođakinja Abigail Hill.

No najveći pobjednik ipak je "Bohemian Rhapsody" koji je osvojio četiri Oscara, a među njima je onaj za najbolju glavnu mušku ulogu.

Tridesetsedmogodišnji Rami Malek kojem je ovo bila prva nominacija za Oscara, nagrađen je za ulogu preminuloga pjevača grupe Queen Freddieja Mercuryja u filmu “Bohemian Rhapsody”, za koju je dosad već osvojio nagradu BAFTA-e, Emmy i Zlatni globus. "Možda nisam bio prvi izbor za ovu ulogu, ali mislim da je dobro ispalo. Hvala što ste mi dopustili da budem mali dio vaše izvanredne ostavštine. Ostajem zauvijek vaš dužnik", rekao je Malek zahvaljujući članovima grupe Queen.

Dodao je da se, dok je bio mali, kao sin imigranata iz Egipta, borio sa svojim identitetom te pokušavao shvatiti tko je. “Svima koji se tako osjećaju – napravili smo film o gej muškarcu, imigrantu, koji je cijeli život ostao svoj. Ova priča ga slavi i dokaz je da svi žudimo za ovakvim pričama”, rekao je Malek primivši nagradu.

Gej ikona Lady Gaga kući je ponijela Oscara za najbolju pjesmu, "Shallow" iz filma "Zvijezda je rođena" koju je na svečanoj dodjeli izvela s Bradlyjem Cooperom, partnerom iz filma. Inače je za glavnu žensku ulogu bila nominirana i Melissa McCarthy za film "Can You Ever Forgive Me?", adaptaciju memoara spisateljice Lee Israel koja je bila lezbijka.

Ako još niste, kompletan popis pobjednika pogledajte ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.