Godina iza nas pokazala se kao još jedna u nizu turbulentnih i nemirnih, kako globalno, tako i lokalno. O stanju LGBTIQ+ prava u Hrvatskoj razgovarali smo s Danielom Martinovićem, koordinatorom udruge Dugine obitelji.

Zanimalo nas je misli li da je u proteklih 12 mjeseci bilo kakvih pozitivnih pomaka ili se nazadovalo te što bi još trebalo učiniti a ne čini se po pitanju jednakopravnosti LGBTIQ+ osoba.

“Rekao bih da kao i svake godine, vidimo par koraka naprijed, i par koraka nazad. Koraci naprijed su definitivno konačna potvrda da istospolni parovi u Hrvatskoj mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje, kao i potvrda Vrhovnog suda da je udruga Vigilare kriva za diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji”, ističe Martinović.

U sustavu socijalne skrbi (ipak) ima i saveznika

Kaže nam kako su Dugine obitelji ponosne i na istraživanje koje su zajedno s udrugom Lori objavile početkom 2022. godine. Riječ je o prvom istraživanju koje se bavilo iskustvima mladih LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, a koje je potvrdilo kako se mlade LGBTIQ osobe u Hrvatskoj suočavaju s diskriminacijom i nasiljem tijekom školovanja te kako za njih nedostaje sadržaja i sigurnih prostora diljem Hrvatske.

Ističe kako su ove godine proveli i edukacije za Centre za socijalnu skrb diljem Hrvatske te dobili pozitivne povratne informacije od socijalnih radnica iz Zagreba i okolice, Slavonije, Dalmacije i Istre.

“Edukacije su nam pokazale koliko su one bitne i potrebne, kao i da u našem sustavu socijalne skrbi postoje osobe koje se žele educirati o LGBTIQ temama i koje nam jesu saveznici”, kaže i dodaje kako je još jedan pozitivan pomak nova uredba EK koja prepoznaje izazove s kojima se susreću dugine obitelji.

Dodaje kako se nada da će to biti prvi korak u izmjenama raznih pravnih okvira diljem Europske unije, pa i Hrvatske, s kojima će se postići ravnopravnost svih obitelji.

Situacija je i dalje nesigurna

Ipak, smatra kako nas do ravnopravnosti čeka još dosta posla.

“Što se tiče pravne zaštite obiteljskog života LGBTIQ* osoba, vidimo da je u Hrvatskoj i dalje najveći problem priznavanje roditeljstva LGBTIQ osoba čija djeca imaju inozemnu dokumentaciju, primjerice hrvatskih lezbijskih parova koji žive u Irskoj ili Njemačkoj, i tamo je jedna od partnerica rodila dijete, a druga je priznata kao jednakopravni roditelj. U takvim slučajevima gotovo je nemoguće dobiti hrvatsko državljanstvo za to dijete, iako po Zakonu o državljanstvu ono ima na to potpuno pravo”, upozorava.

Navodi kako Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji i dalje diskriminira lezbijske parove i žene bez partnera, ali kaže i kako je to tema kojom se planiraju više baviti u budućnosti.

Osim toga, kaže da se, premda su sudovi potvrdili da istospolni parovi mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje, tek treba vidjeti kako će se situacija razvijati u praksi, i hoće li tu biti još poteškoća.

“Tako da bih rekao da je situacija zapravo dosta nesigurna, unatoč pozitivnim pomacima. I također vidimo da udruge poput Vigilarea nastavljaju sa svojim diskriminatornim praksama, unatoč sudskim presudama, Zakonu o suzbijanju diskriminacije, i na kraju krajeva, Ustavu Republike Hrvatske”, ocjenjuje.

Martinović je na kraju poručio kako Dugine obitelji planiraju i dalje aktivno djelovati po pitanju postizanja ravnopravnosti za sve obitelji u Hrvatskoj, kako pravnim putem kroz besplatnu pravnu pomoć i savjetovanje koje pružaju obiteljima, tako i javnim aktivnostima i zagovaranjem - poput novog ciklusa edukacija o LGBTIQ* temama za razne državne službenike ili nove slikovnice "Moja dugina obitelj" koju planiraju izdati u 2023. godini.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.