Rođenjem Amerikanac, podrijetlom Jamajčanin, Harry Belafonte proveo je vrijeme u mornarici tijekom Drugog svjetskog rata radi kojeg je prekinuo srednjoškolsko obrazovanje, a nakon čijeg se završetka posvetio glazbi te već 1956. postao prvi glazbenik u povijesti koji je prodao milijun kopija jednog albuma pod nazivom "Calypso".

Kalipso je žanr karipske narodno-popularne glazbe, a uspjehu je kumovala pjesma "Day-o" koju znamo i pod nazivom "The Banana Boat Song".

Kako mu je obitelj s Kariba gdje su radili kao radnici na plantažama banana i šećerne trske, mukotrpne su radne dane kratili pjesmom, između ostalog ovom. Iako je sâm izjavio da se jednog jutra probudio i cijeli svijet je pjevao "bananu", zbog toliko velikog uspjeha samo jedne pjesme, mnogi bi ga danas prozvali glazbenikom s jednim hitom.

No bio je mnogo više od toga. Preminuo je 25. travnja 2023. u 97. godini života.

Osvojio najveće svjetske nagrade (EGOT)

Karijeru započinje tečajem glume zajedno s Marlonom Brandom i Sidneyjem Poitierom. Nastupa s Američkim crnačkim kazalištem (American Negro Theater) i upravo zbog pjevačke uloge u jednoj od predstava dobiva gažu u kabaretskom klubu. Nedugo nakon kao pjevač ulazi u izdavačku kuću i ubrzo otvara svoj jazz klub Village Vanguard.

Nastupa i na Broadwayu u predstavi "John Murray Anderson's Almanac" te za svoj nastup dobiva nagradu Tony. Postaje prvim televizijskim afroameričkim producentom pa osvaja i nagradu Emmy za jednosatni televizijski glazbeni uradak "Tonight with Harry Belafonte". Grammy mu je odao počasnu nagradu za životno djelo, a Oscar za izvanredan doprinos humanitarnim ciljevima.

Godine 2022. primljen je u Rock and Roll Hall of Fame u kategoriji ranog glazbenog utjecaja.

Strastveni aktivist i idejni začetnik pjesme "We Are the World"

Belafonte se rodio u društvu punom segregacije, no nikad nije prihvaćao laži i nepravdu koja se servirala drugačijima od većine pa je svoj baritonski glas ujedinjenja i cijelu umjetničku platformu posvetio rušenju zidova netolerancije i izgradnji mostova zajedništva.

Prikupljao je novac i donirao ga za plaćanje jamčevina aktivistima koji su zbog prosvjedovanja završili u zatvoru. U jeku pokreta za građanska prava on i Martin Luther King Jr. postali su prijatelji, lobirao je protiv apartheida u Južnoj Africi i za oslobođenje Nelsona Mandele. Želio je pomoći gladnima u Sudanu i Etiopiji pa je tako 1985. godine osmislio humanitarnu akciju koja stoji iza pjesme "We Are the World".

Pjesmu su napisali Michael Jackson i Lionel Richie, a izvelo ju je čak 46 najpoznatijih pjevača i pjevačica osamdesetih, uključujući Belafontea koji sudjeluje kao dio zbora. Slavna je pjesma dobila i drugo izdanje 2010. godine kad je nova generacija glazbenika snimila verziju za pomoć potresom uništenom Haitiju.

Stao uz oboljele od AIDS-a

Njegov aktivizam proširio se i na LGBT+ prava. U tome ga je poticao prijatelj i gej aktivist Bayard Rustin. Zajedno su bili jedni od rijetkih koji su javno progovarali o diskriminaciji i stigmi s kojima se LGBT+ osobe suočavaju te pozivali na veću vidljivost i zaštitu LGBT+ osoba, naročito tijekom epidemije HIV-a i AIDS-a u 80-ima.

U tim godinama Belafonte postaje UNICEF-ov ambasador te mu je zbog humanitarnog djelovanja dodijeljena nagrada Ronald McDonald House Charities Award of Excellence.

Tijekom života donirao je organizacijama Gay Men's Health Crisis i AIDS Project Los Angeles kako bi pomogao zajednici, ali i kako bi napadačima i neupućenima dao do znanja da svi ljudi, bez obzira na njihovu seksualnost, zaslužuju da se prema njima odnosi s dostojanstvom i poštovanjem.

Godine 2013. predvodio je njujoršku povorku ponosa koja je bila posebnija od drugih jer je baš tad američki Vrhovni sud ozakonio istospolne brakove. S razlogom ponovno dobiva nagradu za životno djelo koju mu je dodijelila AIDS Health Organization.

Harry Belafonte, kao što kaže i jedan stih iz pjesme "We Are the World", vrlo je rano izabrao spašavati živote jer zajedno možemo učiniti svijet ljepšim mjestom. Bio je i ostao legendarni pjevač i aktivist koji je ostavio neizbrisiv trag u glazbenoj industriji te borbi za ljudska prava.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.