monjenzaNedavno je sud u Malaviju zgrozio mnoge kad je donio presudu od 14 godina zatvorske kazne istospolnom paru Stevenu Monjezi i Tiwongi Chimbalangu, koji su se trebali vjenčati. Nesretan je par posljednja žrtva drakonskih kazni i konzervativnih pogleda na homoseksualnost u nerazvijenom svijetu, ali i u nekim zemljama Zapada. Osamdeset zemalja svijeta kriminaliziralo je istospolni seks i vezu, a preko 40 njih se oslanja na zastarjele britanske zakone o sodomiji. Neke ih čak i postrožuju. Tako je prošle godine predsjednik istočnoafričke države Burundije Pierre Nkurunziza uveo zakon koji kriminalizira homoseksualni spolni odnos, iako se senat tome protivio. U Ugandi, pak, zatvorsku kaznu mogu dobiti svi oni koji ne prijave homoseksualni par, dok HIV pozitivnim homoseksualcima slijedi smrtna kazna. Kontroverzni Robert Mugabe, predsjednik Zimbabvea, u travnju je izjavio da su “homoseksualci gori od svinja i pasa” i uveo zakone koji diskriminiraju njegove građane prema seksualnoj orijentaciji.

Homofobija – zapadni proizvod
U mnogim bivšim kolonijama, homoseksualnost je proglašena ‘neafričkim’ fenomenom i zapadnim proizvodom. Nekadašnji borac za gej prava Peter Tatchell rekao je da homoseksualnost nije ono što je Afrika preuzela od Zapada, nego politizirana homofobija. Za to su zaslužne konzervativne kršćanske frakcije, potaknute od zapadnih/američkih ogranaka koji pokušavaju u siromašnim dijelovima svijeta (naročito Africi) steći nove sljedbenike kako bi se lakše borili protiv homoseksualnosti.

Jedan od članova parlamenta Ugande David Bahati, predložio je drakonski zakon koji ne ide na ruku seksualnim manjinama, a ujedno je i član konzervativne američke religijske i političke organizacije naziva “Fellowship”. “Afrika mora biti mjesto zanimljivo i primamljivo evangeličkim kršćanima koji dolaze iz Amerike”, rekao je Marc Epprecht, kanadski akademik koji studira homoseksualnost u Africi i dodaje da “oni (Amerikanci) mogu u Africi postići svoje ciljeve lakše nego kod kuće”. Afrika, kao i ostali nerazvijeni dijelovi svijeta, plodno su tlo za ideje konzervativnih kršćanskih zajednica. Prošloga mjeseca, zambijski potpredsjednik George Kunda izvrijeđao je homoseksualce rekavši da su ugrozili kršćanske vrijednosti svoje zemlje, a rezultat njihove bolesti mogu biti sotonizam i sadizam.

Doživotno skrivanje u ormaru
Diskriminacija homoseksualaca, posebno u Africi, nikako ne ide u prilog borbi protiv HIV-a i AIDS-a. U veljači ove godine, građani iz Kenije za koje se sumnjalo da su gejevi, pretučeni su dok su bili u vladinom zdravstvenom centru za pružanje pomoći oboljelima od HIV-a i AIDS-a. Predsjednik Zambijskog nacionalnog vijeća za borbu protiv AIDS-a svećenik Joshua Banda, rekao je da se zemlje koje pomažu toj zemlji bore protiv nasilja nad homoseksualcima, iako se to protivi njezinim tradicionalnim vrijednostima. Sve više rastu napadi na homoseksualce diljem Afrike, a rezultat će biti katastrofalan po zdravlje svih građana jer se homoseksualci odlučuju skrivati i brinuti sami o sebi iako neki od njih boluju od HIV-a ili AIDS-a.

Jeziva slika
Kako se kažnjava homoseksualnost u pojedinim zemljama:

Zemlja Status Kazna ili društvene sankcije
Iran ilegalno smrtna kazna za muškarce, 100 udaraca bičem za žene, smrtna kazna kod četvrte osude
Nigerija ilegalno za muškarce, ilegalno za sve u područjima sa šerijatskim zakonom područja sa šerijatskim zakonom: do smrtne kazne za muškarce, do 50 udaraca bičem i šest mjeseci zatvora za žene, za muškarce iz drugih područja do 14 godina zatvora
Afganistan ilegalno maksimalno smrtna kazna, no od kraja talibanske vlasti nije zabilježena nijedna
Uganda ilegalno maksimalna kazna je doživotni zatvor (u listopadu 2009. predložena je smrtna kazna)
Malavi ilegalno za muškarce do 14 godina zatvora, sa ili bez fizičkoga kažnjavanja
Malezija ilegalno novčana kazna, do 20 godina zatvora, bičevanje
Jamajka ilegalno za muškarce zatvor i težak rad do 10 godina
Zimbabve ilegalno za muškarce novčana kazna, do godinu dana zatvora
Maroko ilegalno novčana kazna, do šest mjeseci zatvora
Libanon ilegalno do godinu dana zatvora
Irak nije zabranjeno zakonom izvansudska pogubljenja, otmice, mučenja, silovanja
Južna Afrika legalno od 1994. premlaćivanja, silovanja, umorstva

Izvor:
International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association


Zakoni samo na papiru
Problem prelazi granice Afrike, a homofobije ima posvuda. Na primjer, u Iraku je homoseksualnost legalna. No, prošle je godine u izvješću Organizacije za zaštitu ljudskih prava (Human Rights Watch) stoji da su oni građani i građanke za koje se sumnjalo ili dokazalo da su gej završili silovani, oteti, mučeni i masakrirani. Nakon što je počeo rat u Iraku 2003. godine, pojavio se masovni strah od feminizacije iračkih muškaraca (ne zna se zašto). Pripadnici šijitske vojske Mahdi priznali su da su bili nasilni prema homoseksualcima, a utvrđeno je da su isto radile i iračke sigurnosne službe.

Južnoafrička republika bila je prva zemlja koja je zakonom zabranila homofobiju i diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije. To je ujedno i jedina afrička zemlja koja dozvoljava istospolne brakove. Ipak, pozitivni pomaci u zakonskom smislu ne provode se i u praksi. Već smo ranije pisali o korektivnim silovanjima koji su u porastu iz dana u dan, a svrha je izliječiti lezbijke te pokazati im što je “pravi muškarac”.

U travnju 2008. godine Eudy Simelane, južnoafrička lezbijska nogometašica, doživjela je grupno silovanje te je izbodena nožem do smrti. Dva su muškarca optužena za ovaj zločin.

Ima li nade za homoseksualce u nerazvijenim zemljama?
Nazire se nada otkako je u svibnju 2009. godine Indija ukinula 149 godina star zakon o sodomiji. Otada se globalni trend kreće u suprotnome smjeru, povoljnome za homoseksualce. Aktivisti smatraju da ukidanje ovakvih zakona ima druge razloge i motive. Najbolji pokazatelj koliko je razvijena neka zemlja je način na koji se brine o najugroženijim skupinama. Na temelju ove konstatacije prosudite gdje se na ljestvici nalazi “Lijepa naša”.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.