Edith Windsor ispred Vrhovnog suda u Washingtonu u ožujku 2013. (Foto: ediewindsor.com/Kate Barrett)Prema glasovima čitatelja i čitateljica magazina "Time", osobom godine proglašen je papa Franjo, dok je heroina američke (i svjetske) LGBT zajednice, Edith Windsor, zauzela visoko treće mjesto. Na drugom se mjestu našao zviždač Edward Snowden.

Predvodnica inicijative za rušenje diskriminatornog ustavnog zakona za obranu braka (DOMA), Edith Windsor, nije razočarana osvojenim mjestom već počašćena što se uopće našla na ovom popisu. Zahvalila je svima koji su je poduprli i skromno kazala kako je ona "samo jedna od mnogih osoba koje čine dio izvanredne i aktualne borbe za bračnu jednakost".

"Gej zajednica je moja osoba godine! Veselim se nastavku borbe za jednaka prava i informiranju javnosti o našim životima, zajedno sa svojom gej braćom i sestrama, kao i našim saveznicima", poručila je Windsor koja je nedavno dobila i vlastitu internetsku stranicu.

Brojni sudionici ovogodišnjeg New York Pridea nosili su transparente na kojima su isticali svoju zahvalnost ovoj iznimnoj ženi (Foto: ediewindsor.com)

"Thea bi bila oduševljena, ponosna i presretna"

Kaže kako nije tužna zbog trećeg mjesta, već ponosna što se našla među prvih pet osoba godine. "Ovo je fenomenalan završetak godine koja je po svemu bila povijesna za nas i pružila mi mogućnost da ispričam svoju priču", nastavila je 84-godišnja aktivistica, a prenosi portal Edge Chicago.

Nije zaboravila spomenuti osobu koja ju je najviše motivirala; ljubav svog života - Theu. "Thea bi bila oduševljena, ponosna i presretna da može vidjeti što smo sve postigle", uzbuđeno je prokomentirala.

Magazin "Time" kreirao je detaljan profil ove ikone borbe za gej prava i nazvao je "Slučajnom aktivisticom", opisavši je kao "osobu koja je na pragu devetog desetljeća započela pravnu odiseju, pokrenuvši bitke za koje nikad nije mislila da će pokrenuti, a kamo li uspjeti".

Edith i Thea provele su zajedno 44 godine, a nisu mogle ni sanjati da će njihova priča uspjeti srušiti nedodirljivi ustavni zakon o braku

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.