Udruženje Queer Montenegro najavilo je održavanje druge Povorke ponosa u Podgorici za kraj listopada.

Napominju kako će ovogodišnji Montenegro Pride biti test za tužiteljstvo koje prošle godine nije podiglo nijednu kaznenu prijavu protiv huligana koji su pravili nerede na ulicama Podgorice, te je pokazalo nedostatak kapaciteta za adekvatno i pravodobno procesuiranje kaznenih djela počinjenih iz mržnje.

Podsjetimo, iako se prošlogodišnja Povorka ponosa u Podgorici održala, protuprosvjednici su demolirali dijelove grada i kamenovali zgradu redakcije Vijesti. Stoga, kako poručuju iz Queer Montenegra, jasna poruka ovogodišnjeg Pridea podrazumijeva i da počinitelji ovakvih djela moraju biti adekvatno sankcionirani, te da odgovorne institucije savjesnije obavljaju svoj posao.

Prva crnogorska Povorka ponosa u Budvi održana u srpnju 2013. bila je pak obilježena ozbiljnim incidentima i nasiljem, a prethodile su joj prijetnje smrću organizatorima.

Hoće li država dati podršku i omogućiti sigurnost?

U Queer Montenegru svjesni su činjenice da je LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori i dalje živi u strahu te zato pozivaju sve građane i građanke Crne Gore koji smatraju da Ustavom zajamčena ljudska prava ne smiju biti mrtvo slovo na papiru, da sudjelovanjem u Povorci ponosa pokažu solidarnost s LGBT osobama i pošalju poruku da nasilje, diskriminacija, uznemiravanje i zastrašivanje s kojima su svi podjednako suočeni nije prihvatljivo.

Organizacijski odbor Montenegro Pridea ove godine očekuje veću podršku države u vidu sudjelovanja većeg broja ministara i visokih državnih dužnosnika, što će značiti i sigurnije okruženje za sve sudionike.

Više pojedinosti o samoj Povorci Ponosa znat će se na tiskovnoj konferenciji zakazanoj za nedjelju. U vrhu policije kazali su da imaju najavu o održavanju Povorke ponosa u drugoj polovici listopada, no skup još nije službeno prijavljen.


Prošle godine na podgoričkoj Povorci ponosa policija se sukobila s oko 150 protuprosvjednika, pa je na gradskim ulicama gotovo zavladalo ratno stanje
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.