LGBT zajednica u Poljskoj, državi u kojoj se istospolnim brakovima protivi 68% građana i vlasti odustaju od ozakonjenja civilnih partnerstava "zbog presnažne opozicije", uistinu treba saveznike. Najnoviji zagovaratelj njihovih prava proglašen je "neočekivanim", ali "savršenim".

Riječ je o nekadašnjem boksaču Dariuszu "Tigru" Michalczewskom, svjetskom prvaku u poluteškoj kategoriji koji je bio nepobjediv 12 godina zaredom. "Saveznik sam LGBT osoba jer želim živjeti u zemlji koja neće diskriminirati moje gej prijatelje", stajalo je na natpisu koji je Michalczewski istaknuo sudjelujući na varšavskome skupu u sklopu kampanje "Rame uz rame za jednakost" KPH-a.

To je zabilježila većina poljskih medija koji su prenijeli i njegove ohrabrujuće riječi:

"Jednostavno volim ljude. Nisam rasist i ne prosuđujem ljude prema njihovoj seksualnoj orijentaciji. Dat ću vam primjer: u mom susjedstvu živi jedan muški par. Ljubazni su, dragi, simpatični i svi ih vole. Ali jednom je netko vidio da su se poljubili i susjedi su ih počeli mrziti. Jesu li se promijenili? Ne. Još uvijek su isti, vrijedni ljudi. Moramo li ih tretirati drugačije zato što su gejevi? Takvo ponašanje za mene je bolesno i potaknulo me da sudjelujem u ovoj kampanji", kazao je Michalczewski.

Ovo nije njegov prvi ljudskopravaški angažman. Još 2003. osnovao je Zakladu jednakih mogućnosti kako bi pomogao mladima iz siromašnijih slojeva društva, a uskoro se počeo zalagati i za prava manjina te gej prava koja ne podržava samo djelomično – on, naime, zagovara potpunu bračnu i obiteljsku jednakost, uključujuči i posvajanje djece.

Borba za LGBT prava poput otpora komunizmu

"Michalczewski je neočekivan, ali savršen saveznik LGBT osoba: bijelac je, heteroseksualac, katolik, bogat, profesionalno uspješan i veoma popularan te će stoga prije promijeniti mišljenje konzervativaca od liberalnih intelektualaca ili političara", ocijenio je poljski sociolog i politički komentator Slawomir Sierakowski u kolumni prevedenoj za New York Times.

Prisjetio se i se njegova gostovanja u jednoj TV-emisiji u kojoj je konzervativne političare bez okolišanja pitao što bi napravili da su im djeca lezbijke ili gejevi. "Da je u pitanju moje dijete, ja bih ga volio i podržavao u svemu jer bi to bilo – moje dijete", kazao je tada Michalczewski.

Ipak, "Tigar" je svjestan da pred njegovom zemljom stoji dug put prema toleranciji i prihvaćanju, ali zna i da je Poljska dosad već pobjeđivala u areni ljudskih prava: "Bojim se da će se izmijeniti još dvije generacije i da će tek treća imati normalan stav prema lezbijkama i gejevima. Jako mi je žao onih koji se danas bore za svoja prava jer vjerojatno neće doživjeti konačnu pobjedu. Meni njihova borba nalikuje na borbu protiv komunizma", poručio je.

Podsjetimo, prošle je godine bivši poljski premijer Donald Tusk odustao od ozakonjenja civilnih partnerstava "zbog presnažne opozicije" kazavši kako se takav zakon "neće ni donijeti u bliskoj budućnosti", a strahovao je da bi on mogao biti u neskladu s poljskim ustavom koji, kao i hrvatski, ima definiran brak kao zajednicu žene i muškarca.  Poljska ni na koji način zakonski ne priznaje istospolne parove no zakonom zabranjuje diskriminaciju pri zapošljavanju. Zanimljivo, za razliku od Hrvatske, dopušta darivanje krvi muškarcima koji  spolno opće s drugim muškarcima.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.