Foto: Wikimedia CommonsPoljski premijer Donald Tusk potvrdio je da njegova vlada odustaje od ozakonjenja civilnih partnerstava "zbog presnažne opozicije". Također je kazao kako se takav zakon "neće ni donijeti u bliskoj budućnosti".

Inače, još u ožujku, kad su u poljskome parlamentu odbijena tri zakona kojima je trebalo otpočeti reguliranje prava poljskih gej parova, Tusk je tvrdio kako će njegova stranka, Građanska platforma, svejedno "pokušati nadići razlike u stavovima te ozakoniti civilna partnerstva".

Danas je njegovo stajalište nešto drugačije, pa je tako kazao kako sa "zakonom o civilnim partnerstvima ne treba žuriti" i izrazio zabrinutost zbog njegove formulacije, "jer bi morao biti u skladu s poljskim Ustavom".

Htio bi živjeti u zemlji jednakosti ali...

Podsjetimo, u poljskome je Ustavu brak definiran kao zajednica žene i muškarca, a neki su to skloni tumačiti kao odredbu koja istodobno zabranjuje ozakonjenje istospolnih zajednica.

"Najgore što se može dogoditi bilo bi donošenje zakona koji bi Ustavni sud proglasio neustavnim. Iako bih volio živjeti u zemlji gdje se različitosti poštuju i gdje se to očituje u zakonskim rješenjima, ali sam odgovoran za zakonske i društvene posljedice", objasnio je Tusk razloge svog uzmicanja pred oponentima.

Toj lošoj vijesti prethodila je i vijest o napadu na Roberta Biedrona, prvoga gej zastupnika u poljskome parlamentu, inače člana liberalne stranke Palikot Movement, kojoj pripada i prva poljska transrodna zastupnica, Anna Grodzka.

Fizički napad na parlamentarca nakon Povorke ponosa

Biedron je napadnut u jednom varšavskom kafiću, kamo se došao opustiti s prijateljima nakon Povorke ponosa. Tom prilikom prišao im je nepoznati muškarac koji je počeo izvikivati homofobne uvrede te udario jednog od Biedronovih prijatelja. Kad je prepoznao Biedrona, pljunuo je na njega i udario ga šakom u trbuh. Premda je pobjegao, kasnije je uhićen.

"Dosta mi je homofobije. Homofob me upravo pretukao u centru Varšave. Policija ga je brzo uhvatila. Čeka me večer u policijskoj postaji", napisao je poslije potreseni Biedron na Twitteru.

Iako je njegova stranačka kolegica Grodzka i dalje optimistična jer smatra kako je sama činjenica da ona sjedi u parlamentu "znak da Poljska napreduje", ovaj najnoviji razvoj događaja to baš i ne potvrđuje. Naravno, u tom kontekstu ne treba zanemariti ni golem utjecaj tamošnje Katoličke crkve koja je, kao i u Hrvatskoj, jedan od najvećih protivnika ozakonjenja istospolnih zajednica.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

“Feminizam i gotovo”, poručeno je s osmog Noćnog marša u Zagrebu, najvećeg prosvjeda za prava žena

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.