Prema članku 338. zakona u Alžiru osoba koja je optužena za homoseksualni čin riskira zatvorsku kaznu između dva mjeseca i dvije godine te globu između 500 i 2000 alžirskih dinara. Ako je jedan od počinitelja mlađi od 18 godina, zatvorska kazna za stariju osobu može iznositi do tri godine, a globa može iznositi i do 10.000 dinara.

Usprkos tom strogom i represivnom zakonskom okviru, u Alžiru je krajem studenog počeo s radom novi časopis El Shad, posvećen LGBT populaciji. Časopis zasad izlazi samo u digitalnom obliku, a dostupan je besplatno na adresi madmagz.com/fr/magazine/407844. Prvi broj bavi se transrodnim i transseksualnim osobama u Alžiru i time se, podcrtavaju njegovi osnivači, časopis nastoji otvoriti cjelokupnoj LGBT populaciji u zemljama Magreba.

Naime, radi se o prvom specijaliziranom LGBT časopisu u Alžiru koji će nastojati baviti što širom problematikom LGBT populacije. Zasad je postojao samo LeXo Fanzine, posvećen lezbijkama, a za prava LGBT osoba borila se jedina alžirska LGBT udruga Alouen.

Upravo se u toj udruzi i rodila inicijativa za novim časopisom. U intervjuu za Courrier International  jedan od osnivača, O. Harim, objašnjava genezu projekta. Za početak, ime. Naime riječ "shad" koriste heteroseksualci da bi opisali homoseksualnu populaciju, a osnovno joj je značenje "abnormalan".

Uvredljiva etiketa kao pokazatelj bogatstva raznolikosti identiteta

Svjesno su izabrali to ime jer, tvrde, svatko ima u sebi dozu "abnormalnog" i može se lako okarakterizirati kao "izvan prosjeka". Taj se pridjev može odnositi i na osobe s plavom ili riđom kosom, osobe crne boje kože, homoseksualce itd. Odabir imena izazvao je i prijepore jer se riječ "shad" koristi često i kao uvreda za gej osobe. No oni su namjerno htjeli preuzeti tu uvredljivu etiketu, umanjiti joj negativni predznak i pokazati da je raznolikost identiteta bogatstvo.

Svjesni su da njihov časopis ne može kratkoročno računati na bitnu promjenu situacije u Alžiru (primjerice, na dekriminalizaciju homoseksualnosti), no stavovi i mentalitet mogu napredovati i kroz malene inicijative, drži O. Harim. Časopis je osmišljen kao tromjesečnik, a ima za cilj upravo pokazati raznolikost LGBT zajednice u Alžiru i zemljama Magreba. Prvi broj je izdan samo na francuskome, no već u sljedećem broju planiraju dvojezično, francusko-arapsko izdanje, kojim računaju doći do šire publike.

Kao što se vidi iz prvog broja, časopis ima prije svega edukacijsko-pedagošku ulogu. Objašnjavaju se fenomeni transseksualnosti i transrodnosti diljem svijeta, a objavljen je i pojmovnik u kojem se navode razlike između cross dressingadrag queena (kinga), transseksualnog i transrodnog identiteta.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.