novom izvješću organizacije Human Rights Watch navodi se da je u Rusiji došlo do povećanja nasilja i napada na LGBT populaciju otkad je u 2013. uveden zakon kojima se kažnjava čin "propagande homoseksualnosti".

Iako je nasilje motivirano homofobijom, navode da velika odgovornost leži na vlastima koje svjesno ignoriraju zločine iz mržnje i ne uspijevaju zaštiti žrtve. "Vlasti bi trebale prestati ohrabrivati i tolerirati homofobiju", stoji u njihovom zaključku.

Izvješće se temelji na svjedočanstvima 78 žrtava. Među njima je i aktivist Dimitrij Čijevski koji je izgubio vid na jednom oku nakon što su ga pretukli nepoznati muškarci. U njegovom slučaju, policija nije pokrenula istragu i počinitelji su ostali nekažnjeni. "Uobičajeni odgovor policije je da se ne radi o zločinu iz mržnje jer većina ruskog stanovništva ionako 'mrzi' gejeve, dakle, ispada da je normalno da ih se premlaćuje", poručuje Ksenija Kiričenko, odvjetnica udruge Coming Out.

Među 78 žrtava, 22 osobe nisu ni prijavile napade jer su se pribojavale dodatnog zastrašivanja od strane policije i, općenito, drže da se radi o gubitku vremena.

Prozivanje žrtava

Ruske vlasti imaju, doduše, ovlasti i zakone koje im bi dopustile da sankcioniraju homofobne zločine, tvrde u HRW-u, no dosad su samo tri od 44 tužbe dovele do osude (konačne osude nisu bile u skladu s počinjenim djelima). A u policijskim izvješćima je jasno da se često proziva i sama žrtva.

Situacija u kojoj vlasti implicitno podržavaju nasilje nad LGBT populacijom dovela je i do fenomena stvaranja skupina koje za jedini cilj imaju nasilje nad LGBT osobama. Te skupine preko oglasnika ugovaraju susrete s mlađim gej muškarcima. Tada ih ne samo premlaćuju, već i snimaju videa koja potom objavljuju na društvenim mrežama.

Slijedom svjedočanstava, HRW je izdao i niz preporuka ruskim vlastima. Na podužoj listi, za koju je jako upitno hoće li kod imati kakvog odjeka kod ruskih vlasti, stoji da bi vlasti trebale izdati javnu izjavu kojom osuđuju govor mržnje protiv LGBT populacije, povući zakon o zabrani gej propagande, izglasati novi zakon o zaštiti protiv diskriminacije… Iako ovo, naravno, nije prvo upozorenje, ruske vlasti zasad se strogo drže službene verzije o zaštiti "tradicionalne obitelji".

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.