Irsku se standardno voljelo predstavljati kao konzervativnu zemlju, posebice u zapadnoeuropskom okruženju, čije je zakonodavstvo uvijek bilo pod snažnim utjecajem Katoličke crkve. A kad se tu pretpostavljenu konzervativnost Irske pogleda u kontekstu prava LGBT osoba, javlja se niz argumenata u potporu toj tezi.

Primjerice, homoseksualnost je dekriminalizirana tek 1993. (radilo se ostatku zakona koji sežu još u 19. stoljeće) i to slijedom sudske odluke da zabrana spolnog čina između muškaraca nije u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. No jednako tako, prije no što je homoseksualnost skinuta s popisa zabranjenih praksa, izlazio je od 1988. časopis Gay Community News. A još 1970. pokrenuta je društvena kampanja za dekriminalizaciju homoseksualnosti (Campaign for Homosexual Law Reform).

Konzervativnost Irske treba također ispitati i u okviru svježe najave potpredsjednika vlade da će se referendum o bračnoj jednakosti održati u svibnju iduće godine. Zanimljivo, vijest je među prvima pozdravila udruga gej kršćana (Changing Attitude Ireland) i najavila da će kršćani voditi kampanju i za jednu i za drugu stranu. Katolički biskupi su, očekivano, izrazili svoje protivljenje referendumu, no kršćani, upozorava Richard O'Leary iz udruge, mogu slobodne savjesti glasati o pitanju bračne jednakosti.

Većina građana podržava bračnu jednakost, a taj bi se broj mogao povećati

Referendum o bračnoj jednakosti tako će uslijediti dvadeset godina nakon što je ostvareno pravo na razvod, iako je pravo na pobačaj još uvijek pod snažnim opterećenjem zakonskih odredbi prema kojima žena mora dokazati da joj je život u opasnosti.

U toj istoj "konzervativnoj" Irskoj, prema anketi koju je proveo The Irish Times, 71 posto ispitanih podržava bračnu jednakost, a analitičari su upozorili da bi se ta podrška mogla povećati do svibnja i da će, u slučaju da se referendumom ozakoni bračna jednakost, definitivno dati znak Katoličkoj crkvi da ne raspolaže baš tolikim utjecajem kao što se to redovito pretpostavlja.

Za razliku od nepraktične Hrvatske (u kojoj bi dotični referendum vjerojatno iznjedrio dijametralno suprotne rezultate), u Irskoj će se tada glasati i o pravu pojedinca da se kandidira za mjesto predsjednika nakon navršene 21. godine (aktualni zakon smješta donju dobnu granicu na navršenu 35. godinu). Laburisti na vlasti stoga nadolazeći referendum predstavljaju kao početak uvođenja šire društvene ravnopravnosti u Irskoj.

U svakom pogledu, respektabilan i opipljiv pomak za jednu "duboko konzervativnu zemlju".

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.