Nastavljamo s prezentiranjem stavova predsjedničkih kandidata na temu LGBT prava. Danas se o istospolnom braku, Zakonu o životnom partnerstvu, medicinski potpomognutoj oplodnji za lezbijke te mogućnosti da istospolni partneri posvajaju djecu izjasnio kandidat udruge "Živi zid", Ivan Vilibor Sinčić.

Što mislite o razini LGBT prava u Hrvatskoj?
– Smatram da je postojeća razina LGBT prava dovoljna te da nema potrebe za izmjenama postojećih zakona. Budući da ne postoji niti jedna inicijativa za njihovim smanjivanjem ili povećanjem možemo zaključiti da je stanje zadovoljavajuće.

Podržavate li istospolni brak?
– Podržavam istospolno partnerstvo onako kako je to definirano zakonom. Nije bitan naziv instituta nego razina prava koja iz njega proizlaze.

Ako su sve strane zadovoljne, Zakon o životnom partnerstvu ne treba mijenjati

Biste li mijenjali ili ukidali Zakon o životnom partnerstvu? Ako biste mijenjali postojeći, što biste promijenili?
– Nisam za ukidanje tog zakona, tim više jer protiv njega nisu istaknuti u javnosti nikakvi ozbiljni argumenti ili nedostaci koji bi ukazivali na potrebu njegove promjene. Ukoliko su sve strane zadovoljne – i LGBT zajednica i suprotstavljene organizacije, onda nema potrebe za promjenom zakona.

Treba li dozvoliti istospolnim parovima posvajanje djece?
– Smatram da to nije pitanje na koje može odgovoriti obični građanin nestručnjak. Mislim da je potrebno provesti opsežna istraživanja kako bi se uklonila svaka sumnja i educiralo stanovništvo da takvi odnosi, ukoliko se tako pokaže, ne utječu negativno na psihofizički razvoj djeteta. U ovim uvjetima posvajanje djece od istospolnih partnera bilo bi kontraproduktivno za samu djecu, jer bi trpjela pritiske od strane okoline. Prava djece su iznad prava čovjeka na posvajanje i u tom smislu uvijek je nužno gledati prava djece.

Nisam bio na Povorkama ponosa i ne namjeravam sve dok se naša zemlja ne oslobodi ključnih problema poput nezaposlenosti, siromaštva, kreditnog ropstva koji u jednakoj mjeri tlači svu populaciju

Treba li dozvoliti medicinski potpomognutu oplodnju lezbijkama i ženama bez partnera?
– Radi se o teškim pitanjima koja otvaraju čitav niz etičkih i društvenih potpitanja. Osobno nikomu ne bih mogao braniti da ima vlastito potomstvo, pa tako ni lezbijkama ni ženama bez partnera. Ne osporavam prava žena na medicinski potpomognutu oplodnju, ali u svakom od tih slučajeva potrebno je misliti na prava djece. Danas svjedočimo situacijama gdje se djecu diskriminira zbog pukog siromaštva, a iste posljedice mogu se očekivati i u ovakvim slučajevima zbog jakog utjecaja društvenih faktora. Smatram da je potrebno postići konsenzus o takvim pitanjima i da sve ostalo vodi u daljnju nadogradnju sukoba i diskriminaciju.

Predstavnici vlasti u Povorkama ponosa radi jeftinih političkih spinova

Vaš stav o surogat–majčinstvu – treba li ga dozvoliti?
– Mogao bih zamisliti surogat-majčinstvo jedino u smislu liječenja neplodnosti kad je to jedini način ostvarivanja roditeljstva, sve ostalo vodi u zlouporabe i dovodi do teških etičkih i društvenih dvojbi i problema. Naravno, i tu je potrebno provesti široku i otvorenu stručnu raspravu u kojoj će specijalisti odgovoriti na sve moguće komplikacije u vezi s tim.

U ovim uvjetima posvajanje djece od istospolnih partnera bilo bi kontraproduktivno za samu djecu, jer bi trpjela pritiske od strane okoline

Jeste li sudjelovali u kojoj domaćoj ili inozemnoj Povorci ponosa? Ako jeste – kad i u kojoj i Vaši motivi sudjelovanja, ako niste – zašto niste i namjeravate li sudjelovati u nekoj budućoj?
– Nisam i ne namjeravam sve dok se naša zemlja ne oslobodi ključnih problema poput nezaposlenosti, siromaštva, kreditnog ropstva koji u jednakoj mjeri tlači svu populaciju. Isto tako ne želim sudjelovati u povorci u kojoj sudjeluju predstavnici vlasti koji bi morali rješavati probleme, a ne rješavaju ih nego takve povorke koriste radi jeftinih političkih spinova i generiranja sukoba. Također smatram da pripadnici LGBT populacije moraju pokazati solidarnost sa svim drugim potlačenim slojevima i tek onda će to biti istinska borba za društvenu jednakost.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.