Nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula je danas na Trgu svetog Marka u Zagrebu, a u inauguracijskom govoru istaknula je kako će biti predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku i spolnu orijentaciju i pripadnost.

"U ovom svečanom trenutku sjećamo se svih onih znanih i neznanih hrvatskih sinova i kćeri koji su sudjelovali u borbi za nezavisnost. Osobitu zahvalnost dugujemo braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu, utemeljitelju hrvatske države. Izbori su iza nas. Hrvatska se još jednom potvrdila kao demokratska i uređena država. Sve naše razlike koje su došle do izražaja tijekom kampanje već danas moramo pretvoriti u našu snagu. Bit ću predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku i spolnu orijentaciju i pripadnost", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, predsjednica se u predizbornoj kampanji o LGBT pitanjima izjašnjavala veoma šturo, a njezin prethodnik Ivo Josipović bio je prvi hrvatski predsjednik koji je u inauguracijskom govoru spomenuo diskriminaciju i prema seksualnoj orijentaciji, najavivši kako će se protiv nje boriti..

U svakom slučaju, pozitivno je što je i predsjednica Grabar-Kitarović u svom inauguracijskom govoru pozvala i na brisanje razlika koje su, kako je kazala, došle do izražaja u predizbornoj kampanji i nadamo se da će u tome ustrajati tijekom čitavog mandata.

Istaknula je i kako će "pozorno pratiti poštivanje Ustava koji ravnopravnost spolova svrstava u najveće vrednote ustavnog poretka, baš kao i druge vrednote koje štite manjinske društvene skupine, jer to govori o uljuđenosti društva i predstavlja mjeru poštovanja prema nama samima". Njezin državnički govor u cijelosti možete pročitati ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.