Politika i propisi se moraju promijeniti kako bi se postigla ravnopravnost između žena i muškaraca, poruka je Europskog parlamenta nakon usvajanja posebne rezolucije većinom glasova. Europski parlament svake godine usvaja rezoluciju kojom se prati napredak u ostvarivanju ravnopravnosti muškaraca i žena.

Usprkos napretku po nekim pitanjima rodne nejednakosti, mnogo toga još treba učiniti kako bi se smanjila razlika u plaćama, uklonio "stakleni strop" za ženske karijere, poboljšala ravnoteža između rada i obiteljskog života, uključujući i roditeljski dopust i zaštitila prava žena na pristup kontracepciji i pobačaju.

Rješavajte probleme žena koje rade skraćeno, na slabo plaćenim i nesigurnim radnim mjestima

"Možemo reći kako situacija nije baš sjajna: promjene su prespore i zbog toga pate ženska prava. No većinska podrška ovoj rezoluciji pokazuje da Europski parlament podupire borbu za izjednačavanjem plaća, napore u borbi protiv nasilja nad ženama, slažu se s prijedlozima za rodiljni dopust i siguran pristup pobačaju'', rekao je izvjestitelj Marc Tarabella nakon glasovanja.

Zastupnici EU parlamenta su stoga poručili državama-članicama EU da provode direktive o provedbi načela jednakih mogućnosti i jednakog postupanja prema muškarcima i ženama u pitanjima zapošljavanja i zanimanja, da deblokiraju zakonske nacrte o zastupljenosti žena u upravama i promoviraju obrazovnu politiku koja potiče žene na karijeru u znanosti, tehnologiji i ICT sektoru, te da krenu rješavati probleme žena koje rade skraćeno, na slabo plaćenim i nesigurnim radnim mjestima i osiguraju kvalitetnu skrb za djecu i druge uzdržavane osobe.

S obzirom da bi se uvođenjem fleksibilnijeg radnog vremena poboljšalo sudjelovanje žena na tržištu rada što bi također moglo utjecati na njihove plaće, zastupnici Europskog parlamenta žele ohrabriti žene i muškarce na podjelu obiteljskih obaveza. Poručuju da bi očevi trebali imati pravo na najmanje 10 dana plaćenog rodiljnog dopusta. Zastupnici su također pozvali Vijeće ministara EU-a da okončaju zastoj među zemljama članicama EU-a o nacrtu direktive rodiljnog dopusta, koji je blokiran od 2010.

Konzervativne struje protiv rezolucije

Kako bi se pomogla ravnoteža između rada i obiteljskog života, zastupnici su pozvali Europsku komisiju da ponudi zemljama članicama EU više financijskih potpora za brigu o djeci. Napominju kako je i sama Komisija izvijestila da su troškovi brige za djecu glavni razlog koji majke navode kao razloge zbog kojih se ne vraćaju na posao ili rade skraćeno radno vrijeme.

Zastupnici Europskog parlamenta ponovili su kako žene moraju imati kontrolu nad svojim seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim pravima, uključujući i izravan pristup kontracepciji i pobačaju.

"Žene i muškarci nisu i nikada neće biti isti, ali svima je interesu da bi trebali imati ista prava", komentirao je Tarabella.

Inače, konzervativne inicijative i udruge su uoči izglasavanja ove rezolucije pokrenule inicijative za potpisivanje peticija protiv rezolucije, a javnosti su je predstavile kao "rezoluciju koja potiče pobačaj" i "krši načelo supsidijarnosti Europske unije". Pritom nisu naveli kako Europski parlament svake godine usvaja rezoluciju kojom se prati napredak u ostvarivanju ravnopravnosti muškaraca i žena te da ona ne obvezuje države-članice na omogućavanje dostupnosti pobačaja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.