Kuća ljudskih prava Zagreb (KLJP) kao mreža šest organizacija civilnog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava “šokirana je apsurdnim postupkom udruge U ime obitelji koja je DORH-u podnijela kaznenu prijavu protiv Sandre Benčić iz Centra za mirovne studije zbog 'javnog poticanja na nasilje i mržnju'“, navodi se u piropćenju.

Nadalje ističu kako su iz UiO optuživši istaknutu zaštitnicu i promicateljicu ljudskih prava za diskriminaciju i govor mržnje “još jednom pokazali duboko nerazumijevanje i manipuliranje pojmovima iz domene zaštite ljudskih prava, a sve kako bi sami prikrili vlastito sustavno poticanje na diskriminaciju i kršenje ljudskih prava ranjivih skupina u društvu.

Manipuliranjem definicijama i pojmovima kao što su govor mržnje, predvodnica udruge U ime obitelji Željka Markić jasno pokazuje nemogućnost suočavanja s jasnom i konstruktivnom kritikom i/ili dijalogom koji je preduvjet za razvoj svakog demokratskog društva“, poručuju iz KLJP.
Završno upozoravaju kako inicijative i organizacije poput U ime obitelji “pod krinkom promicanja tzv. 'tradicionalnih, nacionalnih i obiteljskih vrijednosti', sve više sužavaju prostor za artikulaciju pravih i ozbiljnih problema u društvu, istovremeno napadajući sve one koji drugačije misle te se bore za zaštitu ljudskih prava, pišu o ljudskim pravima i/ili ta prava uistinu promiču.

Tanka je granica između verbalnih i fizičkih napada na one koji štite ljudska prava, a to si jedno društvo koje još uvijek izgrađuje kulturu ljudskih prava i demokraciju, nikako ne smije dopustiti“.

Kuća ljudskih prava očekuje kako će DORH prijavu udruge U ime obitelji odbaciti kao neutemeljenu.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.