Zastupnici i zastupnice Europskog parlamenta sutra će glasovati o Izvješću o osnaživanju djevojčica obrazovanjem u Europskoj uniji, socijalistice Liliane Rodrigues.

Ovo Izvješće predlaže mjere koje bi trebale osigurati da svi nacionalni obrazovni sustavi članica EU promiču spolnu jednakost, jačaju vještine djevojčica što dovodi do njihovog osobnog i profesionalnog razvoja.

Oko tog Izvješća već se podiglo mnogo prašine. Dok socijalisti pozdravljaju ovu inicijativu, konzervativci prozivaju socijaliste da nameću rodnu ideologiju.

"Socijalistički način obrazovanja"

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić će glasovati protiv. "Gdje god se nameće rodna ideologija, ja sam protiv", kratko nam je pojasnila. Tomašić smatra da socijalisti pokušavaju svugdje ugurati "socijalistički način obrazovanja".

"Još malo pa nećemo djevojčice i dječake smjeti nazivati 'one i oni', već 'to'. Ja jesam za ravnopravnost spolova, no nisam za pozitivnu diskriminaciju. Znači, ako osnažujemo obrazovanje, ono bi trebalo biti osnaženo i za djevojčice i za dječake", kazala je Tomašić.

Podsjetimo, zastupnica Marijana Petir smatra da je riječ o izvješću koje ima za cilj u potpunosti promijeniti sliku obitelji i društva. Ona na svojoj stranici petir.eu ističe kako je očekivala je od rezolucije o osnaživanju djevojčica obrazovanjem u Europskoj uniji izvjestiteljice Liliane Rodrigues (S&D) da glavni predmet te rezolucije bude obrazovanje koje će uvažavati potrebe djevojčica i ulogu roditelja a ne promicati rodnu ideologiju.

Obrazovna politika u izravnoj je nadležnosti država članica a "insistiranje izvjestiteljice da se rodna ideologija uključi na svim razinama obrazovanja pozivajući izravno djevojčice i dječake na isprobavanje novih uloga i promjenu identiteta", Petir je ocjenila neprihvatljivim.

Neškolovane djevojčice izloženije su obiteljskom nasilju

Biljana Borzan, europarlamentarka iz redova SDP-a je podržala Izvješće na Odboru za ravnopravnost spolova. Izvješće je podržano s 22 glasa "za" i devet glasova "protiv".

"Ja sam, naravno, glasovala 'za' te planiram podržati Izvješće i na plenarnoj sjednici, kazala je Biljana Borzan.

Ona se ne slaže sa svojim kolegicama da Izvješće nameće rodnu ideologiju. "Klasificiranje Izvješća kao 'nametanja rodne ideologije' smatram potpuno neopravdanim. Izvješće se prije svega bavi činjenicom da se 30 milijuna djevojčica osnovnoškolskog uzrasta diljem svijeta nalazi izvan obrazovnog sustava. Kao bi se prebrodilo takvo stanje, predlaže se niz pozitivnih mjera koje bi se ostvarile kroz europske fondove i programe. Obrazovanje se vidi kao preduvjet ravnopravnosti spolova, jer statistike primjerice pokazuju da su neškolovane djevojčice izloženije obiteljskom nasilju. Podržavaju se programi cjeloživotnog obrazovanja i cilja se smanjiti razlike u plaćama žena i muškaraca za isti rad" pojasnila je Borzan sadržaj Izvješća.

"Element koji je kolegicama zastupnicama vjerojatno sporan jest otvorena podrška uvođenja spolnog odgoja u škole. Ako je to nametanje rodne ideologije, onda sam ja u potpunosti za nametanje rodne ideologije. Ne možemo ignorirati činjenicu da danas djeca s 12 do 13 godina ulaze u spolne odnose, niti da su djeca od najmanje dobi zasuta predrasudama i stereotipima. Formulacija "nametanje rodne ideologije" je preuzeta od inicijative CitizenGO koja tvrdi da izvješće oduzima pravo roditeljima da budu glavni odgajatelji svoje djece. Kao roditelj, čitajući taj tekst se nisam osjetila ni najmanje ugroženom. Svatko tko je pročitao izvješće lako može vidjeti da je tu riječ o plemenitim i aktivnim preporukama za poboljšanje položaja žena i djevojčica u društvu", naglasila je Borzan.

Podsjetimo, Europski parlament kao jednu od svojih inicijativa razvija "Novu strategiju za jednakost muškaraca i žena za razdoblje nakon 2015." u kojoj predlaže načine djelovanja Europske komisije i ostalih važnih aktera kako bi se postigla ravnopravnost spolova do 2020. godine. Cilj je proširiti raspravu o ovoj temi i nakon Međunarodnog dana žena putem spomenutog izvješća o "Osnaživanju djevojaka kroz obrazovanje u EU-u".

Koliko je ovo pitanje važno govori podatak da čak 17 posto odraslih ljudi diljem svijeta ne zna čitati i pisati, a dvije trećine (493 milijuna) od njih su žene - omjer koji se nije mnogo promijenio u posljednjih 20 godina, stoji u izvješću koje možete pročitati ovdje.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.