Ovog je tjedna potvrđeno kako će upravo New York biti domaćin iduće Svjetske povorke ponosa - WorldPride 2019. , kada će se obilježiti i 50 godina od pobune u Stonewallu.

WorldPride, međunarodni LGBT Pride, koji slavi ravnopravnost u gradovima diljem svijeta, zadnji put je održan 2014. u Torontu, a dosad se održao u Rimu, Jeruzalemu i Londonu. Odabirom New Yorka za domaćina ovog događaja Pride se vraća na samo mjesto rođenja suvremenog pokreta za LGBT prava.

Pobuna u njujorškom Stonewallu 1969. bila je obilježena višednevnim uličnim neredima i borbom protiv homofobnog policijskog zlostavljanja, a već je iduće godine u čast tog događaja održana i prva Povorka ponosa. Za četiri godine će se upravo WorldPrideom obilježiti i 50. godišnjica tog legendarnog događaja LGBT povijesti. 

 

"Pobuna u Stonewallu smatra se najznačajnijim događajem koji je bio ključan za čitav pokret za LGBT prava i stoga je savršeno razumljivo da će se WorldPride 2019. održati upravo ovdje gdje je Pride i nastao. Izuzetno smo zahvalni našim suradnicima koji diljem svijeta organiziraju Prideove na tome što su odabrali New York za ovu značajnu prigodu", izjavio je David Schneider iz NYC Pridea.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.