Prošlo je nešto više od mjesec dana od brutalnog napada na četiri pripadnice LGBT zajednice u Beogradu, među kojima je bila i aktivistkinja Labrisa, no kako doznajemo nepoznati napadači još uvijek nisu uhvaćeni, niti je podignuta optužnica.

Kako doznajemo iz Labrisa, organizacije za lezbijska ljudska prava i YUCOM-a, odbora pravnika za ljudska prava, pokrenut je kazneni proces protiv dvojice nepoznatih počinitelja (N.N.) koji su u noći s 26. na 27. rujna napali četiri pripadnice LGBT zajednice, među njima i aktivistkinju Labrisa Dragoslavu Barzut u ugostiteljskom lokalu "SFRJ".

"Zabrinjava činjenica da policija nije dobila snimku s video nadzora"

Napadači su jednoj od djevojaka nanijeli tjelesne povrede glave i vrata, drugoj u predjelu bedrene kosti, a trećoj lakše ozlijede glave.

"Slučaj fizičkog napada na mene i moje prijateljice predan je Prvom osnovnom javnom tužiteljstvu 1. listopada, a nadležna je tužiteljica Tatjana Mihailović. Naknadno je 14. listopada Policijska uprava za javni red i mir uputila dopunu policijskog izvještaja. Još uvijek nije podignuta optužnica, počinitelji nisu uhvaćeni", rekla je za Crol.hr Dragoslava Barzut.

Ono što dodatno zabrinjava je činjenica da policija nije dobila snimku s video nadzora, što može ukazivati na prikrivanje počinitelja ovog kaznenog djela, upozoravaju iz Labrisa i YUCOM-a, no nadaju se kako će snimka s uličnog video nadzora pomoći prilikom identifikacije počinitelja.

Iz Labrisa i YUCOM-a još jednom naglašavaju kako od tužiteljstva očekuju da ovo kazneno djelo tretira kao zločin iz mržnje, imajući u vidu da su napadači bili nepoznate osobe koje su tijekom napada nedvosmisleno pokazivali kako im je motiv za fizičko nasilje – seksualna orijentacija napadnutih djevojaka. Neposredno prije napada prvi je napadač viknuo "Lezbijke!", dok je drugi vikao "Mamu ti lezbijsku!".

Policiji su također prijavljeni komentari uznemirujućeg sadržaja koji otvoreno podržavaju ili pozivaju na nasilje i predstavljaju prijetnju, a koji su se uz medijska izvješća o slučaju pojavili na internetu.

"Uvjereni smo da će napori policije rezultirati otkrivanjem identiteta počinitelja fizičkog napada u ugostiteljskom lokalu "SFRJ", isto tako vjerujemo da će policija u najskorijem roku otkriti i identitete osoba koje su ostavile komenatre koji sadrže govor mržnje i pozivaju na linč", poručuju iz Labrisa i YUCOM-a.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.