Kanadska vlada ne daje dodatna pojašnjenja na koji će način službenici utvrditi tko je od izbjeglica iz Sirije gej, pravdajući to zabrinutošću zbog mogućeg narušavanja cjelovitosti čitavog programa za prihvat izbjeglica i njihovo naseljavanje.

Nakon što je kanadska vlada premijera Justina Trudeauoa otkrila dijelove plana za prihvat i naseljavanje 25.000 sirijskih izbjeglica do kraja veljače 2016. godine, u kojem je najavljeno kako će prednost imati i LGBT osobe, postavlja se pitanje na koji će se način utvrditi nečija seksualna orijentacija.

"Procjena je li sirijski izbjeglica član LGBT zajednice djelomično će se temeljiti na informacijama koje oni sami daju prilikom registracije pri UNHCR-u", kaže Nancy Caron glasnogovornica odjela za državljanstvo i useljeništvo za The Huffington Post Canada.

Odluke posebno za svaki slučaj temeljem UNHCR-ovih informacija

Muškarci koji se "identificiraju kao ugroženi zbog pripadnosti LGBTI zajednici" smatrat će se prioritetnom skupinom među izbjeglicama koji ispunjavaju uvjete za preseljenje.

"Odluke će se donositi za svaki slučaj posebno i bit će temeljene na specifičnim činjenicama koju nam pruži svaka pojedina osoba", kaže Caron, koja je odbila otkriti druge detalje o tome kako će službenici donositi odluku pravdajući to "osiguranjem cjelovitosti programa".

Prema dokumentima UNHCR-a, podnositelje zahtjeva za preseljenjem u drugu državu se ohrabruje da svoj slučaj objasne "što je otvorenije moguće" uključujući i otkrivanje njihove seksualnosti.

Ariane Rummery, službenica za komunikacije pri UNHCR-u kaže kako agencija nastoji da objekti u kojima se obavlja prijem i registracija izbjeglica budu sigurni i dostupni.

"UNHCR ne prisiljava nikoga da se razotkrije, ali se trudi osigurati sigurno okruženje u kojemu izbjeglice po potrebi mogu dobiti informacije, pomoć i savjete", kaže.

U slučaju da službenici UNHCR-a prilikom prikupljanja informacija raspolažu i s onom o seksualnoj orijentaciji, to se razmatra prilikom procjene zahtjeva izbjeglice za preseljenjem. Službenici prolaze kroz postupak provjere koji se sastoji od četiri koraka, a uključuje i razgovor s osobom.

"Pitanja o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu postavljaju se na način da se vodi računa o osjetljivosti teme, a naglasak stavljamo na iskustva vezana uz strah od toga da će im netko nauditi i sram koji osjećaju, više nego na seksualna iskustva", piše u priručniku za službenike UNHCR-a.

Amnesty upozorava kako nisu ugrožene samo LGBTI izbjeglice 

Nakon razgovora, slijedi liječnički pregled i uzimaju se biometrijski podaci čime je završen postupak registracije za izbjeglice koje predaju zahtjev za preseljenjem. Nakon toga se odabire moguća zemlja u koju će se preseliti i ako je odabrana Kanada svi se prikupljeni podaci šalju odgovarajućoj službi za useljenje.

Prema podacima Human Rights Watch, Sirija je poznata po dugoj povijesti ubijanja gej muškaraca, koji su u toj zemlji suočeni s dvostrukim progonom - od strane terorističkih skupina i vojske, a velika je mogućnost i izbacivanja iz obiteljskog doma.

Zbog odluke kanadske vlade da će samci imati manju prednost prilikom odobrenja za useljenjem od žena, djece, obitelji i LGBTI osoba, reagirao je Amnesty International optuživši Kanadu za "profiliranje".

"Osim LGBTI osoba postoje brojni samci koji mogu biti među ugroženim pojedincima. Pod povećanim su rizikom i oni koji su poznati u javnosti kao novinari ili aktivisti za ljudska prava", kaže Gloria Nafziger.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.