Nova kanadska vlada je odobrila posebne odredbe po pitanju prihvaćanja gej izbjeglica, no neće dopustiti ulaz heteroseksualnim muškim samcima u zemlju.

Vlada pod vodstvom premijera liberala Justina Trudeaua obvezala se na prihvat 25.000 sirijskih izbjeglica, a ulazak u zemlju će biti odobren prvenstveno za žene, djecu i obitelji.

Zbog sigurnosnih razloga Kanada ne planira odobriti ulazak za muške samce, no iznimku će učiniti u slučaju gej muškaraca, koje u Siriji progone i vlada i teroristi tzv. Islamske države (IS). ISIS je izvršio na stotine javnih pogubljenja muškaraca koje su bez posebnih dokaza optužili da su homoseksualci.

"Zemlje poput UK-a bi trebale učiniti više za LGBT izbjeglice"

Prihvaćanje izbjeglica bilo je također jedno od obećanja novog kanadskog premijera Trudeaua, a taj je saveznik LGBT zajednice i postavljanjem rodno uravnotežene vlade demonstrirao svoju predanost ravnopravnosti.

Kada govorimo o Ujedinjenom Kraljevstvu, tamošnja je parlamentarna zastupnica, laburistica Mary Creagh već ranije pozvala vladu da među one skupine koje će prihvaćati od sirijskih izbjeglica uključi i LGBT osobe.

"Zemlje poput UK-a bi trebale učiniti više po pitanju prihvaćanja LGBT izbjeglica. Ponosimo se napretkom koji smo ostvarili na polju seksualne ravnopravnosti. Trebali bismo izići u susret i pomoći onima koji su u inozemstvu izloženi progonu zbog seksualnosti ili roda. UK bi trebala prihvatiti članove te posebno ranjive skupine izbjeglica. Znam kako bi ih srdačno prihvatila naša LGBT zajednica, kao i šire društvo", izjavila je Creagh za Pink News.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.