U današnjoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovala je spisateljica, nakladnica, izdavačica i pjesnikinja Milana Vuković Runjić koja je, između ostalog, komentirala riječi predsjednice udruge B.a.B.e., Sanje Sarnavke, iz nedavnog razgovora za Crol.hr, upućene upravo njoj.

Podsjetimo, Sarnavka je, govoreći o rodnoj ravnopravnosti, kazala kako u tome ne pomažu ni žene poput Milane Vuković Runjić koja ističe da ne treba podržavati žene u politici.

"Dakle, ona tvrdi da je glasovala za Kolindu Grabar-Kitarović, ne zato što je žena, nego zato što je prepoznala njezin program! Onda ja poludim... Te žene koje su postigle nešto u životu, koje imaju neku moć, koje dobro žive, misle da je to njihova zasluga! Da nije bilo ludih sufražetkinja koje su zatvarane, koje su štrajkale glađu pa su ih sondama hranili, da nije bilo luđakinja koje su insistirale da se na fakultete primaju žene... njih ne bi bilo", rekla je tom prilikom Sarnavka.

Uvrijedila bih predsjednicu kad bih rekla da joj dajem glas zbog lijepe kose i krasnih grudi

Dodala je kako voli "te žene koje su veći frajeri od frajera" jer su "tako uspješne i preziru tu priču o ravnopravnosti": "Vratila bih je 100 godina unatrag, pa bismo vidjeli gdje bi bila i kako bi se njezina riječ uvažavala u javnom prostoru. Možda bi bila dobro udata, ali bi sigurno sjedila doma i ispijala kave s istim tim ženama koje prezire i ogovara, a ne bi bila kompetentna teoretičarka književnosti, spisateljica i izdavačica", poručila je.

Voditelj Aleksandar Stanković svoju je gošću pitao kako to komentira.

"Mislim da je to baš moja vrlina, da ja nikad nikome ne bih dala glas zato što je muško ili zato što je žensko zato jer smatram da je to uvredljivo. Ako bih dala glas predsjednici jer je žena, pa upravo je time vrijeđam, ako kažem 'dajem joj glas jer ima lijepu kosu i krasne grudi'. Ja mislim da je time vrijeđam i poništavam. Meni je važno kakav je netko kao predsjednički kandidat", odgovorila je Vuković Runjić i dodala kako je iskreno rastužuje kad vidi da se rasprave kreću po spolnom ključu jer smatra da je to potpuno nepotrebno.

Stanković se osvrnuo i na argumentaciju da Vuković Runjić prije stotinu godina ne bi bila pozvana u njegovu emisiju te kako zanemaruje činjenicu su se kroz stoljeća hrabre žene izborile za to da ona danas ne bude samo supruga, nego i "sve ono kako ju je najavio".

mvr

Svijet i danas zna biti grozan prema ženi samo zato što je žena

"Ne zanemarujem tu činjenicu – dapače, ja sam toga itekako svjesna što se vidi i iz moje knjige 'Proklete Hrvatice' gdje pišem o 20 žena koje su doista na svojoj koži iskusile koliko je teško biti žena. Uz to sam svjesna da je i u današnjem svijetu ženama jako teško. Dovoljno je da ste rođeni u Afganistanu pa da vas vjenčaju s osam godina ili da vas u Indiji roditelji prostituiraju čim dobijete prvu menstruaciju", odgovorila je Milana Vuković Runjić.

"Svijet i danas zna biti grozan prema ženi samo zato što je žena, ali sretna sam što nikad nije bio grozan prema meni jer sam žena i što sam mogla raditi što hoću i da nikad nisam doživjela nikakvu spolnu diskriminaciju", dodala je kazavši i kako to ne znači da nije svjesna kako je feminizam danas jako potreban kao promišljanje o tome kako je ženi na svijetu.

Složila se sa Stankovićem da rodna nejednakost i diskriminacija postoje, kako u aspektu manjih plaća za iste poslove, problema zbog rodiljnih dopusta ili značajno manje zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama te ponovila kako je toga svjesna, no ipak to sama nije doživjela, ni na fakultetu, ni na poslu.

"Možda zato što sam ja slobodni strijelac i radim za sebe, imam vlastitu nakladničku kuću i knjižaru", objasnila je Vuković Runjić.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.