MUDO, ili, čujem, MOUDO, (što, sad smo već i na pofrancuženoj varijanti iako kod mandatara ne čujem, usprkos Kanadi, ništa od francuskih "ostataka", kao što čujem one norvalske hrvatske), moguća je kratica novog Ministarstva obitelji, useljeništva i demografske obnove, nove, nikada dočekane (neće ovo, valjda, postati nekim mojim novim krimenom, ne daj Bože, ne mislim tu na onog iz Metkovića, proročanstvo babe Lize) koalicijske vlade nakon posljednjih izbora.

Ne asocira mene prizemno i jeftino na mjesto, ili jedno od mjesta rođenja svakoga od nas (u idealnim uvjetima ili je lijevo ili desno) kako se, starim vicem, uspoređujući ga s mjestom rođenja stare i bivše države, sprdao jedan moj stari frend.... Malo me, jest, podsjetilo na Stevea, prvo dugo nesretnog frajera, a onda i sretnog supruga najpametnije od ubojite četiri Njujorčanke iz serije Seks i grad - Mirande, kojem nakon karcinoma odstrane jedan testis, ali oni, usprkos činjenici što nije ugradio implatat, gospodine Karamarko, ipak, uspiju začeti i dobiti zdravog dječaka.

Dakle, zdravo muško dijete, nastavljača familije, tradicije, bez tisuću (1000,00) dolara ($) pomoći države, jer zarađuju, usprkos porezu, dovoljno da se osjećaju kao ljudi.... (jest da sam ja, kad sam pročitala da je glumica Cynthia Nixon lezbijka, cijelo vrijeme provjeravala kako glumi u ljubavnim scenama, i onda priznavala - bravurozno!).

Stvarno ne bih htjela da o TOME vodi brigu Tomislav Karamarko

Dakle, nije me to MUDO ili MOUDO nikako, onako prizemno i populistički, kao većinu, podsjetilo, da prostite, na je.., hmmmm.... spolne odnose i spolni organ. Jer, stvarno ne bih htjela da o TOME vodi brigu Tomislav Karamarko. Niti bilo tko od političara. Niti... ma, zapravo nitko, osim mene i koga se to, ako ga se već, je li, tiče... Vrlo diplomatski, na najvišoj razini, činili su to i moji roditelji, koji su me svemu naučili - moralu, poštenju, pravdi i pravednosti, pa i kako, je li, voditi računa o ..."tim stvarima". Kužite, ne moramo tako javno, mi, tako bogobojazni, ravno s oltara u... mudo. Ili, muda, kad već niste nesretni Steve.

Dakle, ja bih, nekako, da se nova vlada, kad se već jednom formira, sastavi, objavi, profunkcionira, što li, počne baviti - politikom. Mislim, isto je na P - političari - politika!

mg

Pa da se realnim činjenicama "bijele smrti", pozabavi na način na koji ih već desetljećima upozorava akademkinja Alica Wertheimer Baletić koja vapi kako kriza i nemogućnost pronalaska posla prijete novim valom iseljavanja, a ni projekcije do 2050. nisu ohrabrujuće.

Alarmantni su podaci prema kojima smo (Republika Hrvatska) samo od 2001. do 2011. izgubili oko 150 tisuća ljudi. "Višak umrlih nad rođenima se povećava, natalitet se smanjuje, a mortalitet ostaje na neki način manje ili više konstantan, uvjetovan starosnom strukturom stanovništva ", kaže Alica Wertheimer Baletić. "Mlado stanovništvo opada jače, radni kontingent opada gotovo paralelno kao mlado, a raste staračko stanovništvo. Stanovništvo Hrvatske postaje urna", upozorava akademkinja Wertheimer Baletić.

Socijalna politika, a ne tisuću eura za spolni odnos bez zaštite

"Proces starenja ne može se zaustaviti, no disbalans se može riješiti - kvalitetnom socijalnom politikom" - recept je žene koja se cijeli život bavi demografskom politikom i neće tu neki političar(i) odlukom o uvođenju MUDO-a ili MOUDO-a, populizmom i pričom o davanju tisuću eura po djetetu (spolnom odnosu više, bez zaštite) za dobivanje izbora, promijeniti više od Alice Wertheimer Baletić. To je sigurno.

Kao što nije ništa na čelu Ministarstva socijalne skrbi uspjela promijeniti Milanka Opačić (osim u svom imidžu - samohrana majka u preskupim haljinama, s lošim frizurama, koja trči s psom za pomoć osobama s posebnim potrebama, maksimirskom šumom praćena sigurnjacima) - mijenjajući zakone (samo) kad je odgovaralo njoj i njezinim privatnim potrebama, potpuno neosjetljiva na život koji se odvija oko nje.

msd

I da, gospodine Karamarko, kad biste, nekako, spriječili ta silna zlostavljanja i ubojstva žena (i djece) u zemlji (u Hrvatskoj svake godine bude ubijeno od 22 do 45 žena, a u 20 do čak 65 posto slučajeva počinitelji su njihovi sadašnji ili bivši partneri/supruzi) koju kanite voditi narednih godina - možda bi seksualni život njezinih građana bio sretniji. I plodniji.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.