Ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je u petak navečer, komentirajući svoju odluku kojom je raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije, kako će vlada i Ministarstvo kulture, sukladno svojoj politici, kreirati novi pristup prema medijima, a "posebice prema koncepciji potpore tzv. neprofitnim medijima". Dodao je i kako pismo koje mu je uputila Željka Markić i udruga U ime obitelji, u kojem kritizira kriterije i rad Stručnog povjerenstva, nema "apsolutno nikakve veze" s njegovim brzopoteznim raspuštanjem.

Potpredsjednik vlade, Tomislav Karamarko, stao je u Hasanbegovićevu obranu od "podmetanja i prozivanja predsjednika HND-a", a za ponedjeljak je zbog čitave situacije sazvana i hitna sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Ministar kulture Zlatko Hasanbegović je sinoć uoči svečanog početka Noći muzeja u palači HAZU novinarima komentirao svoju odluku o razrješenju Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije, prije isteka mandata u listopadu ove godine.

"To je obično savjetodavno povjerenstvo koje je završilo svoju zadaću, podijelili su novac za 2015. godinu. Sada je nova proračunska godina i slijedi potpuno novi pristup prema medijima i posebice koncepciji potpore tzv. neprofitnim medijima", izjavio je za HRT.

Dodao je da je pitanje i "kako će se i hoće li se uopće raspoređivati novac", jer, istaknuo je, "riječ je o jednom malom segmentu medija".

Rusak o smjeni Povjerenstva saznala iz medija

Na novinarski upit ima li njegova odluka veze s pismom koje mu je uputila predsjednica udruge U ime obitelji, Željka Markić, ministar Hasanbegović je kratko odgovorio: "Apsolutno nema nikakve veze", te potvrdio dolazak na sjednicu saborskog odbora gdje će "svima zaintersiranima podrobnije obrazložiti razloge ove svoje odluke".

Naime, nakon što je o smjeni Stručnog povjerenstva za neprofitne medije doznala iz medija, predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak odlučila je za ponedjeljak sazvati hitnu sjednicu na koju će pozvati ministra kulture kako bi objasnio tu svoju odluku.

"O toj sam odluci doznala iz medija, ne znam detalje i upravo sam zato sazvala sjednicu, da ministar dođe i da razgovaramo o tome. Uvijek se zalažem za dijalog, uvjerena sam da ministru neće biti problem doći na sjednicu i objasniti nam svoje motive", kazala je Rusak i dodala kako Odbor ne može ukinuti Hasanbegovićevu odluku, ali će nakon rasprave donijeti svoj stav.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Platforma 112 i Hrvatski Pen centar zatražili su od predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka ispriku i smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

HND zatražio Hasanbegovićevu smjenu: "To je čovjek koji iskazuje duboko nepoštovanje prema medijima, novinarima i javnosti"

Predsjednik HND-a Saša Leković osvrnuo se na konferenciji za novinare na Karamarkove izjave u svibnju prošle godine u tjedniku Globus kojima je, smatra Leković, poručio da će "kada HDZ dođe na vlast građani moći pričati što hoće, ali kod kuće, a ne u javnosti te da će novinari morati podupirati vlast Domoljubne koalicije".

"Imamo ministra kulture koji je samo jedan, ali važan čimbenik u provođenju takve politike koje je najavio Karamarko. Tražimo od Karamarka da se javno ispriča novinarima i svim građanima zbog najave iz Globusa, da prestane činiti što je tada najavio i predloži predsjedniku vlade da smjeni ministra kulture, ako on sam ne ponudi ostavku", rekao je Leković.

Kao razlog protiv Hasanbegovićeva imenovanja naveo je njegovu nekompetentnost i dovođenje u pitanje antifašizma kao jednog od temeljnih stupova hrvatskog Ustava.

"To je čovjek koji nema apsolutno nikakve kompetencije da bude ministar kulture. Radi se o čovjeku koji je izjavio da Odjel za medije u Ministarstvu kulture opterećuje rad ministarstva, smetaju mu intelektualne rasprave na Trećem programu Hrvatskog radija i najavljuje preraspodjelu sredstava za neprofitne medije iako postoje ugovori koji se trebaju poštovati. To je čovjek koji iskazuje duboko nepoštovanje prema medijima, novinarima i javnosti,", rekao je Leković.

Predsjednik HND-a je najavio da će poslati pismo hrvatskim zastupnicima u parlamentu EU-a, ali i ostalim europarlamentarcima. Kaže i da će ubrzo biti organizirana javna tribina o medijskim temama, na koju će pozvati predstavnike Ministarstva kulture, pa i samog ministra.

Karamarko stao u Hasanbegovićevu obranu i najavio "transparentno sufinanciranje medija"

O svemu se na svom Facebook profilu izjasnio i potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko koji je najavio uvođenje transparentnog sufinanciranja medija, javlja N1.

"U potpunosti odbijam prozivanja, ali i podmetanja predsjednika Hrvatskog novinarskog društva gospodina Saše Lekovića koji me poziva da smijenim ministra kulture dr. Zlatana Hasanbegovića zbog najave promjene načina sufinaciranja udruga i medija.

Nitko u hrvatskoj Vladi, pa niti u Ministarstvu kulture neće paušalno ocjenjivati koja udruga ili koji mediji trebaju dobiti potporu iz proračuna i kolika će ona biti. Ova Vlada okončat će takvu dosadašnju praksu. Odluke o tome donosit će se na temelju dosadašnjeg rada medija, odnosno načina na koji su koristili dosadašnje potpore".

Hasanbegoviću je putem objave na Facebooku predložio "da u kriterijima za raspodjelu sredstava posebno povede računa o doprinosu udruge ili medija u demokratizaciji društva i širenju slobode javne riječi", te dodao.

"Republika Hrvatska bit će jaka onoliko koliko su u njoj snažni mediji koji kritički pišu o vlasti. Kritika mora biti utemeljena i zasnovana na činjenicama. Kritika ne smije biti smokvin list za govor mržnje. Mediji koji žele biti izuzeti od odgovornosti za pisanje istine ne mogu očekivati da ih se u tome podržava novcem iz proračuna. Očekujem da će se HND i gospodin Saša Leković također založiti za ovakve ili slične kriterije ili da će obrazložiti što u njima ne valja", napisao je Karamarko.

 

[UVODIMO TRANSPARENTNO SUFINACIRANJE MEDIJA] U potpunosti odbijam prozivanja, ali i podmetanja predsjednika Hrvatskog...

Posted by Tomislav Karamarko on Friday, 29 January 2016

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.