Nakon što je na saborskoj raspravi u petak Ladislav Ilčić nazvao civilno društvo "duboko bolesnim" i žestoko se obrušio na pojedine udruge, reagirala je Lezbijska grupa Kontra koja je u otvorenom pismu premijeru, koje supotpisuje i Ženska mreža Hrvatske, upozorila na učestale napade na ljudska prava i organizacije civilnog društva i pozvala Oreškovića da se javno izjasni kako će štititi ljudska prava lezbijki i gejeva.

Podsjetimo, Ladislav Ilčić je tijekom jučerašnje saborske rasprave o izvještaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za 2014. godinu ustvrdio kako u "civilnom društvu ima onih koji su u to ušli kao u veliki biznis", te kako je civilno društvo "duboko bolesno".

Zbog toga se Lezbijska grupa Kontra, kao organizacija za zaštitu ljudskih prava i jedna od organizacija civilnog društva koje su bile napadnute i prozivane na toj raspravi, odlučila otvorenim pismom, koje supotpisuje i Ženska mreža Hrvatske, obratiti premijeru Tihomiru Oreškoviću od kojeg traže da reagira na napade na organizacije civilnog društva iz Hrvatskog sabora "kako bi se zaustavila navala širenja mržnje i lov na vještice usmjeren na manjine, odnosno najranjivije dijelove društva te organizacije koje se bave zaštitom istih".

Stanje ljudskih prava gejeva i lezbijki postaje "nadasve kritično"

Izražavaju zabrinutost zbog toga što je, i do sada "tragično loše" stanje ljudskih prava lezbijki i gejeva, postalo "nadasve kritično" dolaskom Oreškovićeve vlade na vlast, a pismom ga upozoravaju i na činjenicu kako najveći broj brutalnih zločina iz mržnje prema lezbijkama i gejevima prođe bez sankcija za počinitelje "zbog homofobije u sudstvu, državnim odvjetništvima i policiji".

"Lezbijke i gejevi žive u Hrvatskoj u stalnom strahu da se njihova spolna orijentacija ne otkrije i da zbog toga ne izgube posao, ne završe na ulici ili ne budu pretučeni. Jedina osoba koja je prijavila diskriminaciju zbog spolne orijentacije na radnom mjestu u Hrvatskoj morala je odseliti u Njemačku kako bi izbjegla daljnju diskriminaciju", navode.

Napominju kako je "sve to ništa" prema činjenici kako su mu među najbližim suradnicima osobe koje su aktivno sudjelovale u referendumu koji je bio usmjeren protiv ljudskih prava lezbijki i gejeva.

"Jedan je potpredsjednik Vlade, a drugi ministar kulture, koji je već najavio ukidanje sredstava jednoj queer organizaciji te otvoreno iznosi i druge stavove koje civilno društvo i kulturna scena u Hrvatskoj prepoznaju kao nedvojbeno fašističke".

Ilčićeva izjava ostavlja dojam lova na vještice

Ističu kako su od formiranja nove Vlade učestali napadi na ljudska prava i organizacije civilnog društva, te kako se u to ubrajaju i Ilčićeve izjave na saborskoj raspravi.

"Najnovija takva izjava koja ostavlja dojam lova na vještice je napad na organizacije civilnog društva od strane zastupnika vladajuće koalicije i potpredsjednika saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, g. Ilčića. U svom govoru u Hrvatskom saboru on upravo organizacije koje se bave zaštitom tih istih manjinskih ljudskih prava naziva bolesnima".

Stoga su javno zatražile od premijera Oreškovića da se izjasni "na koji način će Vlada štititi temeljne vrednote Ustava: slobodu, jednakost, nacionalnu ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalnu pravdu, poštivanje prava čovjeka, te vladavinu prava, a posebno ljudska prava lezbijki i gejeva".

Zatražile su da se premijer izjasni i o "nesmetanom održavanju fašističkog skupa u Zagrebu kojem su prisustvovali predstavnici državnih institucija", navodi se završno u otvorenom pismu Lezbijske grupe Kontra i Ženske mreže Hrvatske premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.