Ravnateljica Agencije za elektroničke medije i predsjednica Vijeća za elektroničke medije, Mirjana Rakić, danas je podnijela ostavku, potvrdila je u razgovoru za CroL.hr. Vijest stiže samo osam dana nakon što je Vlada, na prijedlog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, zatražila smjenu Rakić i svih članova Vijeća, zbog čega su oporbeni zastupnici ovog tjedna pisali i Europskoj komisiji tvrdeći da je postupak nezakonit.

"Da, danas sam podnijela zahtjev Ministarstvu kulture za razrješenjem s dužnosti, nakon sjednice Vijeća za elektroničke medije takva je procedura. To stvarno više nije pitanje zašto, ovaj politički pritisak koji traje zadnja dva mjeseca je povod tome, moja je odluka da to neću podnositi na taj način i ne želim da ostali članovi Vijeća budu kolateralne žrtve", potvrdila je za CroL.hr Mirjana Rakić.

Na pitanje smatra li kako će Vlada nakon ovoga povući prijedlog za smjenom ostalih članova Vijeća za elektroničke medije, kaže:

"Ne znam, možda će sad nakon moje ostavke ipak propitati to mišljenje, ne vidim daljnje potrebe za njihovom smjenom".

Rakić zahvalna svima na podršci, no odluka je pitanje ljudskog i profesionalnog digniteta

Zahvalna je svima na podršci, no bez obzira što će njezina ostavka za neke biti razočarenje, odluku je donijela.

"Apsolutno sam zahvalna svima na velikoj podršci koja mi je stizala sa svih strana. No, za sve postoji granica i ja je također imam. To je pitanje ljudskog i profesionalnog integriteta. Ja sam uvijek pokušavala najprofesionalnije obavljati svoj posao, a nakon što baš nitko iz čitavog državnog vrha nije reagirao niti pokušao sa mnom ili s Vijećem razgovarati zadnja dva mjeseca, zbilja nemam više što reći", rekla nam je Rakić.

Odluka Mirjane Rakić dolazi tjedan dana nakon što je ministar kulture Zlatko Hasanbegović predložio, a Vlada prihvatila, njezino kao i razrješenje svih članova Vijeća za elektroničke medije. Takva odluka je izazvala burnu polemiku u Saboru, a pojedini su oporbeni zastupnici o čitavom slučaju ovog tjedna uputili i pismo Europskoj komisiji, ako i premijeru Oreškoviću, zbog nezakonitog postupka kojim se krše europski zakoni po pitanju neovisnog regulatornog tijela, čime Hrvatska riskira visoke novčane kazne.

Podsjetimo, krajem siječnja ispred Agencije za elektroničke medije održan je masovni prosvjed zbog odluke tog tijela da zbog govora mržnje na tri dana ugasi emitiranje zagrebačke televizije Z1. Među prosvjednicima koji su, među ostalim, skandirali "Rakićku u Sribiju" i "Za dom spremni", bio je i potpredsjednikom Sabora Ivan Tepeš, a zagrebačka policija je pojasnila kako nitko nije prekršajno ili kazneno prijavljen "jer je bilo previše prosvjednika".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.